Legalloyd Blog - 5 tips voor personeelsparticipaties

5 tips voor personeelsparticipaties

Het is hot om je medewerkers te laten participeren in je bedrijf. Overgewaaid uit de Verenigde Staten van Amerika waar werknemers van het eerste uur van Google, Facebook en Twitter multimiljoenen konden bijschrijven na de beursgang kun je als fatsoenlijke start-up bijna niet meer zonder. Het motiveert de medewerker, wakkert ondernemerschap aan, vergroot de betrokkenheid, etc. etc. Maar wat is nu de beste vorm? Aandelen? Stock Appreciation Rights? Certificaten van Aandelen? Opties? Er zijn vele vormen en elke vorm heeft zijn voor en nadelen. Wij zullen elk van deze vormen bespreken in volgende blogs.

 

Maar er zijn 5 vragen die je jezelf moet stellen voordat je eraan begint.

 

1) Is het een “extraatje” of is het looncompensatie?

In de meeste Amerikaanse voorbeelden wordt het personeel gewoon goed betaald naast dat ze participeren in het bedrijf. Als je onvoldoende cash hebt om iemand een marktconform salaris te geven is participatie een optie om het loon “aan te vullen”. Maar bedenk dat de uitbetaling van dat extraatje vaak vele jaren kan duren, en dat het uberhaupt onzeker is of er ooit uitbetaald gaat worden. Die onzekerheid kan aan het personeel gaan knagen als de magere jaren niet snel voorbij zijn.

 

2) Wie wil je laten participeren?

Bekijk kritische welke medewerkers je zou willen laten participeren en waarom en tegen welke voorwaarden. Alleen de paradepaardjes of iedereen? Bedenk dat er een behoorlijke administratie bij komt kijken (welke variant je ook kiest) als het voor iedereen toegankelijk is. Aan de andere kant kan het ook scheve ogen opleveren als je alleen een enkeling laat participeren.

 

3) Wat betekent het voor de werknemers?

Hoewel het misschien lijkt alsof het alleen maar voordelen heeft voor de werknemer moet zij zich goed laten informeren of de fiscale gevolgen van een participatie.

 

4) Wat als de werknemers toch weggaan?

Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar het komt toch vaak voor dat personeel weg gaat, ondanks dat voor een deeltje mede-eigenaar zijn geworden. Maar juist omdat de verbinding groter is geworden is het scheiden vaak ook wat complexer. Er wordt heel wat afgeruziet tussen (inmiddels ex-)werknemers en de werkgever over de “waarde” van de participatie. De werknemer wil uiteraard een hoge waardering en de werkgever een lage. Een beursgang is in Nederland nog niet zo gebruikelijk als in de VS. En dus wordt het vaak natte vinger werk, en dus vaak ruzie. Onderschat dit niet en maak heldere afspraken over de wijze van waarderen.

 

5) Zit je wel te wachten op al die “mede-ondernemers”?

Betrokkenheid bij de onderneming is mooi, maar je wilt niet voor elk besluit een Poolse Landdag organiseren. Bij participerende medewerkers is de betrokkenheid vaak groot, maar als ze het niet eens zijn met de door jou gekozen strategie zal je meer werk moeten verzetten om ze te overtuigen!

 

Heb je vragen over personeelsparticpaties? SAR's, certificaten, aandelen, wij weten er alles van!

 

 

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.