Legalloyd Blog - 6 punten die niet mogen ontbreken in een Term Sheet

6 punten die niet mogen ontbreken in een Term Sheet

Als je onderneming groeit dan heb je vaak financiering nodig. Stel, je hebt een investeerder gevonden en wilt afspraken maken. Die leg je vast in een Term Sheet. Daar staan de belangrijkste voorwaarden voor de investering in. Maar welke afspraken mogen daar niet in ontbreken? Dat lees je in deze blog.

Wat is een term sheet?

Een Term Sheet is een summiere overeenkomst waarin de hooflijnen van de uiteindelijke definitieve investeringsovereenkomst staan. De finale investeringsovereenkomst is vaak een uitgebreid contract. Daarom is het goed om de kernafspraken vast schriftelijk vast te leggen.

Waarom een Term Sheet?

Wat je in een Term Sheet zet is vaak bepalend voor de finale overeenkomst. De Term Sheet is als het ware de blueprint voor de verder samenwerking. Een is dus Term Sheet belangrijk. Niet alleen om onaangename verrassingen te voorkomen, maar ook om de focus te leggen op de zakelijk aspecten en dynamiek te creëren tussen twee partijen die gaan samenwerken.

Welke afspraken zet je er in?

 1. De investering
  Dit klinkt misschien heel logisch maar het belangrijkste punt is uiteraard het bedrag dat de investeerder gaat investeren in jouw onderneming. Leg het vast zodat het duidelijk is voor alle partijen.

 2. Aandelen of converteerbare lening?
  Soms krijgt de investeerder direct aandelen voor de investering. Het kan ook voorkomen dat de investeerder een lening versterkt. Die lening wordt dan later – afhankelijk van voorwaarden - omgezet in aandelen. Dat heet een converteerbare lening. Het is van belang in de Term Sheet te zetten of de investeerder meteen aandelen krijgt of een lening verstrekt.

 3. Aantal en type aandelen
  Krijgt de investeerder direct aandelen dan is het belangrijk om het aantal aandelen dat de investeerder krijgt voor zijn investering te vermelden. Het type aandelen is meestal gewone aandelen met stemrecht. Maar de investeerder kan ook stemrechtloze aandelen krijgen voor zijn investering. Het is goed om vast te leggen welk type aandelen de investeerder krijgt.

 4. Waardering van het bedrijf
  De investering en het aantal aandelen die daar tegenover staan moeten corresponderen met de prijs van de aandelen. Neem daarom de prijs per aandeel en de waarde van je onderneming op in de Term Sheet.

 5. Waarborgen
  De oprichters zullen waarborgen moeten geven dat er geen lijken in de kast zitten en dat een aantal belangrijke zaken – zoals intellectueel eigendom – goed op orde is. Die garanties zet je in de Term Sheet.

 6. Exclusiviteit
  Voor de investeerder is het waarschijnlijk belangrijk dat je alleen met hem of haar in gesprek bent over een participatie. Daarom spreek je in een Term Sheet af dat je niet met anderen zult onderhandelen over een participatie in je onderneming.

Wil je meer weten of heb je een Term Sheet nodig? Neem dan een kijkje op onze website of neem contact met ons op.

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.