Legalloyd Blog - Personeelsparticipaties: Wat is een Stock Appreciation Right?

Personeelsparticipaties: Wat is een Stock Appreciation Right?

Personeel laten participeren in het bedrijf komt steeds vaker voor in Nederland. Het heeft vele voordelen, maar ook wat aandachtspunten. Ik schreef er hier al eerder over.

 

Een van de nieuwere methodes om personeel te laten participeren is door Stock Appreciation Rights of Share Appreciation Rights aan je personeel te geven. Kortweg een SAR.

 

Met een SAR krijgt de medewerker niet daadwerkelijk aandelen in je bedrijf, maar “virtueel”. Een soort cloud-oplossing voor personeelsparticipatie dus. Maar wel met een concreet effect. Met een SAR profiteert de medewerker mee in het succes van de onderneming.

 

Hoe werkt de SAR?

Met een Sar geef je de medewerker een vorderingsrecht op de toekomstige waarde van de onderneming.

 

Wat? Ja precies, ik leg het stap voor stap uit. Stel, je wilt de medewerker voor 1% laten participeren in je onderneming door middel van een SAR. De eerste stap is de waarde van de onderneming op dat moment vast te stellen. Bijvoorbeeld €500.000. Op dat moment gaat de tijd lopen en gaan jullie weer aan het werk.

 

Stop de tijd!

Je medewerker heeft er na 5 jaar genoeg van en zegt haar baan op.  Het is tijd om de SAR uit je digitale kluis van Legalloyd te halen. In de meest simpele vorm ga je nu opnieuw kijken wat de onderneming waard is. Zeg €2 miljoen. De werknemer is gerechtigd op een extra cash beloning van €15.000!

 

Want de waardestijging is €1,5 miljoen. 1% daarvan is €15.000.

 

Wat zijn de voordelen?

  1. Lage kosten: je hoeft geen aandelen uit te delen en dus niet langs de notaris

  2. Flexibel in te richten

  3. De medewerker krijgt geen stemrecht

  4. De medewerker hoeft niet upfront te investeren

  5. Het levert een cash bonus op aan het eind

  6. Het is fiscaal aantrekkelijk

 

Omdat het een contractuele verhouding is tussen werknemer en werkgever is een SAR flexibel in te richten. Zo kun je de overeenkomst inkleden met allerlei bepalingen zoals bad leaver, good leaver, vesting, cliffs, waarderingstechnieken etc. etc.

 

Geen idee meer waar het over gaat? Blijf dit blog volgen of neem contact met ons op. Wij helpen je graag als je ook Stock Appreciation Rights wilt aanbieden aan je medewerkers.

 

 

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.