Legalloyd Blog - Crackdown op webwinkels door ACM?

Crackdown op webwinkels door ACM?

De Autoriteit Consument en Markt heeft torenhoge boetes opgelegd aan webwinkels die zich niet aan de regels hielden voor verkoop op afstand. Zo kregen kleine shops zoals http://www.hipvoordeheb.nl en www.kiesdejuistesportbh.nl (nu omgekat naar www.bhsupport.nl) maar liefst €50.000 aan boetes aan de broek. Ook bekendere webshops zoals Bever en Coolcat moesten eraan geloven. De webwinkels van T.O.M. BV en haar directeuren kregen een boete van €500.000!

 

ACM legt uit:

 “Webwinkels moeten de rechten van consumenten respecteren als zij binnen de bedenktijd van hun aankoop afzien. Doen zij dat niet, dan overtreden zij de basisregels voor webwinkels. Dat is slecht voor het vertrouwen van consumenten online. Maar het is ook slecht voor webwinkels die zich wel aan de regels houden. Daarom treden wij hiertegen op.”

 

En hard ook dus. Wat hadden de webwinkels misdaan?

  • Onvoldoende informeren van consumenten over de wettelijke bedenktijd
  • Verzendkosten niet of niet op tijd terugbetalen
  • Een tegoedbon aanbieden in plaats van geld teruggeven.

 

Ook leidinggevenden worden beboet

ACM beboet steeds vaker ook leidinggevenden van bedrijven die worden beboet. Dat beperkt zich niet tot de formele bestuurders, maar ook tot “gewone” werknemers die een leidinggevende functie hebben!

 

De regels voor webshops nog even op een rijtje

  • Wettelijke bedenktermijn van 14 dagen te rekenen na de dag van ontvangst.
  • Annulering van een aankoop mag niet beperkt worden anders dan door de wet toegestaan. Dus uitverkoop of uitgepakte of gepaste artikelen kunnen niet uitgesloten worden.
  • Consument heeft 14 dagen de tijd om een artikel terug te sturen vanaf het moment van annulering.
  • De webwinkel moet binnen 14 dagen na het moment van annulering het aankoopbedrag, inclusief verzendkosten, terugbetalen.
  • Terugbetaling met een tegoedbon mag niet, tenzij de consument hiermee heeft ingestemd of met een tegoedbon heeft betaald.
  • Actieve informatieplicht, op de website moet duidelijk zijn welke rechten de consument heeft. Deze mogen niet “verstopt” worden onder de algemene voorwaarden of de veelgestelde vragen.

 

Bezwaar maken kan helpen. De boetes voor hipvoordeheb en bhsupport zijn bijgesteld naar €5.000 en €10.000, maar dat kan voor kleinere webshops nog snel het einde van de onderneming betekenen.

 

Goed voorbereid een webshop starten?

Algemene voorwaarden

Privacy Policy 

Cookieverklaring

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.