Legalloyd Blog - 4 dingen die je niet mag vergeten bij een SaaS-overeenkomst!

4 dingen die je niet mag vergeten bij een SaaS-overeenkomst!

SaaS is booming! Maar wat is het precies en waar moet je op letten bij het sluiten van een SaaS overeenkomst?

Wat is SaaS?

SaaS staat voor Software-as-a-Service en het is eigenlijk precies wat de naam zegt: software die als een dienst wordt aangeboden. Moesten we vroeger naar de winkel om een doosje te kopen waarin op een cd-rom de software stond, is SaaS anders doordat de software via het internet beschikbaar is. Denk bijvoorbeeld aan Legalloyd. Je hoeft niets op je eigen computer te installeren en via het internet heb je toegang tot onze software. De software blijft dus in ons beheer en wij zijn niet van jou afhankelijk voor het updaten en verbeteren van onze software. Dat is een groot verschil met de cd-rommetjes van vroeger.

Als softwareontwikkelaar zal je met de gebruikers van de SaaS een SaaS-overeenkomst sluiten. In dit contract worden afspraken gemaakt over het gebruik van de software (de gebruiker krijgt een licentie) en de hosting van de software (de software moet natuurlijk wel beschikbaar zijn en blijven). Wat mag je echt niet vergeten bij het sluiten van een SaaS-overeenkomst?Ja, laten we dit maar voorkomen.

De vier dit-moet-je-echt-niet-vergeten-te-doen bij SaaS

 1. Persoonsgegevens
  Bij SaaS worden eigenlijk altijd persoonsgegevens verwerkt (persoonsgegevens zijn alle gegevens waarmee je een persoon kan identificeren, bijvoorbeeld een naam, e-mailadres, telefoonnummer en IP-adres. Alles wat je met deze gegevens doet, bijvoorbeeld: opslaan, inzien, verwijderen, wordt ‘verwerken’ genoemd. ). Denk bijvoorbeeld aan een boekhoudsoftware: daarin vult de gebruiker van de software de namen, adressen en bankrekeningnummers in om vervolgens met deze gegevens facturen te maken in het systeem.
  Als je persoonsgegevens verwerkt, moet je:
  1. een privacyverklaring hebben:
   Alle personen moeten vooraf goed en duidelijk worden geïnformeerd over wat jij zal doen met hun gegevens. Daarvoor gebruik je een privacyverklaring.
  2. de expliciete toestemming van de persoon vragen:
   Je mag de persoonsgegevens pas verwerken, nadat je daarvoor de expliciete toestemming van de persoon zelf hebt. Dit kan bijvoorbeeld door een pop-up scherm waarin een “AKKOORD” hokje moet worden aangevinkt.
  3. een bewerkersovereenkomst sluiten:
   Een bewerkersovereenkomst is een contract waarin afspraken worden gemaakt over het verwerken van persoonsgegevens. Bijvoorbeeld: jouw klant maakt gebruik van je software om facturen voor zijn klanten te maken. Dit kan pas nadat jouw klant de gegevens in de software heeft opgeslagen en op de juiste knoppen drukt. Jij, als leverancier van de software, doet eigenlijk niets met de persoonsgegevens: je beheert de software en beveiligt het systeem, maar that’s about it. Jouw klant is dus verantwoordelijk voor de persoonsgegevens en moet ervoor zorgen dat de gegevens goed worden beveiligd. Daarom is jouw klant verplicht om met jou een bewerkersovereenkomst te sluiten. In deze overeenkomst maken jullie dan afspraken over het gebruik van de persoonsgegevens en de beveiliging (door jou) daarvan.

   Let op! Je wilt dat de bewerkersovereenkomst net zo lang loopt als de SaaS-overeenkomst. Spreek dus af dat de bewerkersovereenkomst pas eindigt als de SaaS-overeenkomst ook eindigt.

   Gebruik je cookies voor het verwerken van persoonsgegevens? Dan moet je daarvoor óók een cookieverklaring en de expliciete toestemming van de persoon hebben.
 2. Service Level Agreement
  Je klant wil zeker weten dat de software een bepaalde kwaliteit biedt en beschikbaar zal zijn. Hiervoor sluit je een Service Level Agreement (of in het Nederlands: onderhoudsovereenkomst). Hierin maak je afspraken over de kwaliteit, het onderhoud, de processen bij storingen en de reactie- en oplostijden bij een storing. Voldoet de software niet aan de kwaliteitseisen? Dan zit daar vaak een boete aan vast. Met deze overeenkomst krijgen jij en je klant dus zekerheid: jullie weten welke service jij zal bieden en voor welke prijs. Maar ook wek je vertrouwen bij je klant: hij weet welke kwaliteit hij mag verwachten. Deze overeenkomst, is net als de bewerkersovereenkomst, vaak een bijlage bij de SaaS-overeenkomst.
 3. Algemene voorwaarden
  ICT-contracten worden meestal online gesloten. Dit gebeurt vaak met een factuur of opdrachtbevestiging, waarop de algemene voorwaarden van toepassing worden verklaard. Let dan op dat de algemene voorwaarden goed “ter hand worden gesteld” (overhandigd)! Doe je dit niet, dan gelden de algemene voorwaarden niet!
 4. Dienstenrichtlijn
  Tot slot: je moet rekening houden met de Europese Dienstenrichtlijn. Dit betekent dat je, als softwareontwikkelaar, jouw klanten moet informeren over je bedrijfsnaam, rechtsvorm, vestigingsadres, contactgegevens, KvK-nummer, btw-nummer, eventuele garanties, prijzen en de belangrijkste kenmerken van de SaaS. Deze gegevens moet je aan (potentiële) klanten geven of gemakkelijk toegankelijk maken op, bijvoorbeeld, je website. Deze gegevens moet je ook op alle documenten zetten waar informatie over de SaaS in staat.

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.