Legalloyd Blog - Bello Bijt: de aansprakelijkheid van hondenbezitters en uitlaatservices

Bello Bijt: de aansprakelijkheid van hondenbezitters en uitlaatservices

Kinderen  zijn  gek  op  spelletjes.  Al  helemaal  als  er  een  beetje  spanning  bij komt  kijken.  Zo  waren  mijn  zussen  en  ik  uren  zoet  met  “Bello  bijt”,  je  weet wel: de Russische roulette voor koters. Één voor één de tandjes van de hond indrukken tot... hij bijt! Bello heeft mij gelukkig nooit echt fysieke pijn gedaan. Hoe  anders  kan  het  lopen  met  de  viervoetervrienden van  Bello  die  niet  van plastic zijn...
Nederland telt meer dan 2 miljoen honden (en dus veel baasjes!). Geweldige dieren, laten we dat voorop stellen! Maar: af en toe zetten ze (onbewust) hun tanden in mensen, of gedragen ze zich als olifanten in de porseleinkast. Jaarlijks worden tienduizenden mensen behandeld door een arts na een hondenbeet. De kosten voor deze behandelingen kunnen flink oplopen. Om nog maar te zwijgen over extra kosten - omdat een persoon bijvoorbeeld (voorlopig) niet meer kan werken.

Dat spel ging dus ongeveer zo :-) 

1. Wie moet dat betalen?

Het antwoord is eigenlijk simpel: de hondenbezitter. Ook als de hondenbezitter er niets aan kan doen dat zijn hond een ander bijt of schade aanricht. Dat is de zogenoemde risicoaansprakelijkheid. Het maakt voor aansprakelijkheid niet uit of de hondenbezitter ‘schuldig is’ aan een incident. Door zijn rol als baasje, is de hondenbezitter aansprakelijk. Of je in de buurt bent maakt dus ook niet uit - you are guilty… Neem bijvoorbeeld hond Baas, van onze collega Bente. Als Bente een weekendje weg is laat buurvrouw Anne wel eens de hond uit. Als in deze situatie Baas iemand bijt (terwijl Anne de kleine Baas gewoon netjes aan de lijn uitlaat) dan blijft Bente de “schuldige” van een eventueel incident. Daar gaat je loon, Bente!

2. En de uitlaatservice?

Als Bente aan het werk is, wordt Baas uitgelaten door een professionele uitlaatservice. Hoe zit het daarmee? Van zo’n service mag Bente toch verwachten dat ze goed met haar hond om kunnen gaan? De situatie met deze diensten is wat lastiger en het ligt (komt ie, lekker juridisch in 3, 2, 1) ‘aan de omstandigheden van het geval’. In het algemeen nemen verzekeraars aan dat mensen die de hond los laten lopen ook voor de eventuele schade opdraaien. Dus dan is de uitlaatservice ook aansprakelijk. Honden van de uitlaatservice richten nu eenmaal (wel eens) schade aan, maar het komt zelden tot een rechtszaak tussen het baasje en de uitlaatservice. Dat komt omdat verzekeringen vaak besluiten de schade te vergoeden (of vermijden hondenliefhebbers liever conflicten?).

Gaat alles goed, meneer van de hondenuitlaatservice? (via GIPHY)

3. Welke verzekering?

Met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren dek je de aansprakelijkheid (je ‘schuld’) voor schade aan personen en zaken, spulletjes etc. Heb je deze verzekering niet, en bezorg je – per ongeluk – iemand letsel, dan kan de schade oplopen. Het financiële risico is in sommige gevallen niet zelf te dragen. Denk bijvoorbeeld aan een fietser die over loslopende hond vliegt en in het ziekenhuis terecht komt. In de meeste gevallen kost een hondenbeet je een tetanusprik en een bos bloemen, maar het zal je maar net gebeuren dat… Bij veel verzekeraars kun je schade aangericht door huisdieren (bijvoorbeeld de hond) meeverzekeren bij de aansprakelijkheidsverzekering. Vraag het even na bij de verzekeraar. Informeer dan ook direct even naar de dekking in Europa. Bente kan bijvoorbeeld Baas met een gerust hart in Spanje uitlaten. Goed geregeld, Baas eh… Bente!

4. En wat nu als je zelf wordt gebeten?

Dan is dat allereerst uiterst vervelend en bovenal pijnlijk. Geluk bij een ongeluk is dat je de schade – in tegenstelling tot bijvoorbeeld een verkeersongeluk – vrijwel altijd vergoed krijgt. Noteer direct namen, telefoonnummers en eventueel adressen van personen die getuigen waren van het incident. Ga vervolgens onmiddellijk naar een arts – hondenbeten kunnen namelijk gevaarlijke infecties opleveren. Zorg dat de schade bij wordt gehouden en dat iemand daarbij helpt. Denk aan zorgkosten, gemiste inkomsten of bijvoorbeeld taxiritjes. Het klinkt gek, maar het is ‘makkelijk’ bepaalde schade te vergeten.
Stel de eigenaar van de hond aansprakelijk. Met een beetje geluk is deze goed verzekerd en kunnen jullie de zaak netjes en snel afhandelen. Oh trouwens, Baas heeft nog nooit iemand gebeten. Net als het merendeel van alle honden in Nederland.


Trouwens, niet alleen honden bijten. Als je gebeten wordt door Luis, mag hij de schade mooi zelf betalen. (via GIPHY)

 

Bas Dijkmans van Gunst

 

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.