Legalloyd Blog - Algemene voorwaarden deponeren: verplicht of niet?

Algemene voorwaarden deponeren: verplicht of niet?

Als er één (juridisch) onderwerp is waar ondernemers veel vragen over hebben, dan is het wel over algemene voorwaarden. Niet alleen vooraf (heb ik algemene voorwaarden nodig?) of tijdens het maken (in hoeverre mag ik mijn aansprakelijkheid beperken?), maar ook achteraf. Stel, je hebt net je algemene voorwaarden opgesteld via onze website. Wat dan? Recentelijk kregen wij nog de volgende vraag van een klant:

“Moet ik mijn algemene voorwaarden ergens deponeren?”

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: je algemene voorwaarden deponeren is in principe niet verplicht. Maar, het kán wel. Je kunt je algemene voorwaarden namelijk deponeren bij de Kamer van Koophandel of bij de rechtbank. Dat kost natuurlijk wel weer tijd én geld. Dus... Waarom zou je dat dan doen?

1. Uitzondering

In het recht is er (helaas!) altijd wel een uitzondering. Dus ook op de hoofdregel dat algemene voorwaarden deponeren niet verplicht is. Als het echt onmogelijk is om de voorwaarden te overhandigen voordat de overeenkomst wordt gesloten, dan mag je volstaan met de mededeling dat er algemene voorwaarden van toepassing zijn en dat die ter inzage liggen bij de KvK of bij de rechtbank. Dit is bijvoorbeeld bij telefonisch tot stand gekomen overeenkomsten of de kaartjesautomaat bij de trein. De NS kan namelijk moeilijk bij elk treinkaartje de algemene voorwaarden overhandigen...

Maar let op! Je moet daarbij altijd vertellen dat je de algemene voorwaarden op verzoek kan toesturen.

2. Bewijs

Daarnaast hebben gedeponeerde algemene voorwaarden ook een bewijsfunctie. De voorwaarden krijgen bij deponering namelijk een datum en nummer. Ontstaat er discussie over de inhoud van je algemene voorwaarden op een bepaald moment? Dan kun je dus aantonen dat je jouw algemene voorwaarden in de tussentijd niet hebt veranderd en dat jouw voorwaarden dus van toepassing waren toen jullie een overeenkomst sloten.

Algemene voorwaarden opstellen? Dat kan natuurlijk bij Legalloyd. Heb je nog vragen over het deponeren van je algemene voorwaarden? Neem dan even contact met ons op.

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.