Legalloyd Blog - Twee opties voor de (ver)koop van je bedrijf. Welke kies jij?

Twee opties voor de (ver)koop van je bedrijf. Welke kies jij?

Een eigen bedrijf betekent vaak hard werken. Daarom komt er een moment dat je het liefst met een cocktail in je hand onder een palmboom gaat liggen. Je boekt een ticket naar een warm land, stopt je zwembroek in je koffer en bestelt een taxi. Iets vergeten? O ja, je bedrijf verkopen.

De verkoop

Twee manieren om je bedrijf te verkopen zijn:

  1. De verkoop van de aandelen van een BV

  2. De verkoop van de activa-passiva van je bedrijf

Maar voordat je begint raden wij aan altijd een geheimhoudingsverklaring te laten ondertekenen door de partij waarmee je onderhandelt. Je wilt waarschijnlijk niet dat de verkoop van je bedrijf de nieuwste roddel wordt, wat wel eens hele negatieve reclame kan zijn.

Verkoop van aandelen

Bij de verkoop van aandelen worden alle aandelen van het bedrijf verkocht aan een nieuwe eigenaar. Er verandert dus niet zoveel aan het bedrijf, behalve de aandeelhouder. Alle rechten en plichten van de BV worden hierdoor automatisch overgedragen. Dus ook lijken in de kast! Dit kun je voorkomen door een goede koopovereenkomst aandelen op te stellen:

 

Koopovereenkomst aandelen opstellen
 

Als je geen aandelen kunt verkopen omdat je een Eenmanszaak of VOF hebt, is de keuze snel gemaakt. Je kunt dan alleen gebruikmaken van de activa passiva transactie.

Verkoop van de activa en passiva

Activa
Alle bezittingen van je bedrijf vallen onder de activa. Je kunt hierbij denken aan kantoormeubilair, de voorraad en contracten maar ook een handelsnaam en website vallen onder de activa.

Passiva
De passiva beschrijft hoe je de activa gefinancierd hebt. Dit kan bijvoorbeeld met eigen vermogen, maar dit kunnen ook bankschulden zijn.

Er kunnen een groot aantal verschillende overeenkomsten nodig zijn voor een activa passiva transactie, afhankelijk van wat je wilt verkopen. Bij Legalloyd kun je de volgende documenten opstellen:

Staat het document dat je zoekt hier niet tussen? Neem dan contact met ons op. We kunnen je namelijk altijd helpen met maatwerk.

Bootcamp: Bedrijfsovername

Twijfel je al langer over de verkoop van je bedrijf? Kom dan langs op ons kantoor voor een intensieve bootcamp. Tijdens een Bootcamp kun je alle vragen stellen die jij hebt over de overname van jouw onderneming en kun je verschillende documenten laten controleren. Je krijgt onder andere:

Met een Legalloyd bootcamp krijg je snel duidelijkheid. Onder begeleiding van een senior advocaat krijg je een concrete infographic van jouw onderneming. Je kunt daarna meteen aan de slag.

 

Boek hier meteen je bootcamp!

 

Neem vooral je co-founder, compagnon, investeerder of adviseurs mee!

Checklist

Doorloop voor alle aandachtspunten bij een bedrijfsovername onze handige Bedrijfsovername: checklist.

Heb je nog vragen na het zien van dit blog? Of heb je simpelweg hulp nodig bij het verkopen van jouw onderneming? Neem dan contact met ons op!

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.