Legalloyd Blog - Bedrijfsovername: checklist

Bedrijfsovername: checklist

Bij de verkoop van je eigen bedrijf komt veel kijken. Om je hierbij te helpen hebben we een handige checklist voor je gemaakt. Belangrijke punten waar je op moet letten bij een bedrijfsovername zijn:

 1. Waardebepaling

  • Om te weten wat je bedrijf waard is, laat je eerst de waarde bepalen. Er bestaan verschillende soorten waarderingsmethodes die niet alleen kijken naar de geschiedenis van je onderneming maar ook de groei die verwacht wordt.

 2. Koper vinden

  • Nadat de waarde van je bedrijf is bepaald, kun je zoeken naar een geschikte koper. Verschillende platforms bieden diensten voor het bij elkaar brengen van koper en verkoper. Bedenk ook voor jezelf wat voor soort koper je voor je ziet. Verkoop je liever aan een starter of juist een investeerder en aan welke eisen moet een koper allemaal voldoen?

 3. Teken een intentie- en geheimhoudingsverklaring

  • De verkoop van je bedrijf kan negatieve reclame opleveren. Om te voorkomen dat de verkoop van je bedrijf aan de grote klok komt te hangen is het verstandig om een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen. In een intentieverklaring leg je de afspraken over het onderhandelen vast. Mag er bijvoorbeeld ook met andere partijen onderhandeld worden? 

 4. Onderhandelen

  • Tijdens het onderhandelproces bespreek je met de koper de verkoopvoorwaarden. Vooral de prijs zal een belangrijk onderwerp zijn. Verder onderhandel je over garanties, ontbindende voorwaarden, betrokkenheid van de verkoper, enz.

 5. Due diligence onderzoek

  • Ook wel het boekenonderzoek genoemd. Hierbij wordt gekeken naar bijna alle aspecten van het bedrijf zoals de financiële, juridische en commerciële aspecten. Op basis van dit onderzoek worden vervolgens de laatste onderhandelingen afgerond. 

 6. Koop- (en andere) overeenkomsten opstellen

  • Als de onderhandelingen rond zijn, kun je beginnen met het opstellen van een koopovereenkomst aandelen of roerende zaken. Laat je hierbij goed adviseren door een specialist zodat hier achteraf geen discussie over ontstaat. Voorkomen is beter dan genezen!

 7. Deal sluiten

  • Nadat alles rond is, heb je je bedrijf verkocht en kun je eindelijk genieten van die welverdiende rust of op zoek gaan naar een nieuw avontuur! 

De blog die wij schreven over een bedrijfsovername vind je hier: Twee opties voor de (ver)koop van je bedrijf. Welke kies jij?

Heb je nog vragen na het zien van deze checklist? Of heb je hulp nodig bij het verkopen van jouw onderneming? Neem dan contact met ons op!

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.