Legalloyd Blog - Bemiddeling: vrijheid blijheid?

Bemiddeling: vrijheid blijheid?

 

Als ondernemer kun je ervoor kiezen om zelf (potentiële) afnemers van je product of dienst te zoeken en te benaderen. Maar je kunt ook iemand anders hiervoor inschakelen, bijvoorbeeld een bemiddelaar. Een bemiddelaar zal als tussenpersoon actief zijn bij het tot stand brengen van overeenkomsten tussen jou en jouw klanten. Dit kan gunstig zijn als je bijvoorbeeld een nieuwe markt wilt betreden. 

 

Dit kan een geografisch gebied zijn waar je geen netwerk hebt, maar ook toegang tot een bepaalde soort klant. De afspraken hierover leg je vast in een bemiddelingsovereenkomst. 

 

De bemiddelingsovereenkomst is de meest algemene vorm van een overeenkomst tussen jou en je tussenpersoon. De bemiddelaar zoekt een klant voor jouw dienst of product. Hij doet dit tegen een bepaald loon; vaak op basis van ‘no cure, no pay’. Het loon is dan niet afhankelijk van de uitvoering van de bemiddelingsovereenkomst, maar van het tot stand komen van een bemiddelde overeenkomst. Een bemiddelaar kan bedrijfsmatig te werk gaan, maar dit is niet vereist. Ook de gelegenheidsbemiddelaar kan een bemiddelingsovereenkomst sluiten.

 

De bemiddelingsovereenkomst is wettelijk gezien een overeenkomst van opdracht. Dit betekent dat:

 

 

  • de bemiddelaar jouw belangen moet behartigen;
  • de bemiddelaar je op de hoogte moet houden van zijn inspanningen;
  • de bemiddelaar niet ondergeschikt is aan jou, maar zelfstandig werkt. Wel moet hij jouw aanwijzingen opvolgen.

 

 

De bemiddeling kan voor een specifieke opdracht zijn, maar ook voor een reeks opdrachten. Maar, is er sprake van permanente (langdurige) bemiddeling? Dan is de bemiddelaar waarschijnlijk voor de wet een handelsagent en moet je een agentuurovereenkomst sluiten.

 

Een bemiddelaar handelt voor jouw rekening en in jouw naam. De bemiddelaar heeft dus óf een volmacht nodig óf jij zal zelf de overeenkomst sluiten met de persoon die de bemiddelaar aanbrengt. De bemiddelingsovereenkomst van Legalloyd is geschikt voor beide gevallen.

 
 

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.