Legalloyd Blog - Arbeidsovereenkomst en boete

Arbeidsovereenkomst en boete

Vaak staat er een boete in een overeenkomst, als een soort drukmiddel. Dit kan ook in arbeidsovereenkomsten, als "disciplinaire maatregel". Maar, omdat werknemers beschermd moeten worden, zitten er iets meer haken en ogen aan dan bij een ‘normale’ overeenkomst.

Dus: wanneer mag je een boetebepaling opnemen in de arbeidsovereenkomst van je werknemer?

Dat hangt van drie onderdelen af:

Arbeidsovereenkomst met boetebepaling nodig?
Hebben we.

  1. het salaris van je werknemer,
  2. de hoogte van de boete, en
  3. de “bestemming” van de boete.

Maaarrr… voordat we die drie punten kunnen bespreken, moeten we het eerst ergens anders over hebben.

De tekst hieronder gaat namelijk over de “boete als disciplinaire maatregel”. Dat is (bear with me, alsjeblieft) een andere boete dan een boete die staat op overtreden van het concurrentiebeding. Wat het verschil is? De ene boete is na de arbeidsovereenkomst en de andere tijdens. Een boete na de overeenkomst is een “gewone” boete. Aan die boete tijdens de arbeidsrelatie hangen dus, uhm, iets meer regels.

1. Het salaris van je werknemer

Wat je allemaal wel of niet af mag spreken over de boete, is vooral afhankelijk van het salaris van je werknemer. Er is namelijk een lijstje in de wet met regels voor de boete in arbeidsovereenkomsten. En van deze regeltjes mag je alleen afwijken als je méér betaalt dan het minimumloon. Betaal je meer dan minimumloon? Dan mag je afwijken van de wet, als je aangeeft dat je van de wet afwijkt.

Maar wat zegt de wet over de boete? Wat moet je in je boetebepaling afspreken?

2. Het bedrag van de boete

Salaris (per maand):
Werkdagen (per week):  
Aantal uren (per dag):  
    Bereken!
Maximale boete per week:

Open deur? Beetje. Belangrijk? Heel erg. Het bedrag van de boete moet in de overeenkomst staan. Dit betekent dat er geen rekensommetjes, geen percentages, geen liters of kilo's in de overeenkomst mogen staan. Gewoon, keiharde euro's. Je werknemer moet weten waar hij aan toe is.

En het mag ook niet te hoog zijn. Wat is dan de grens? Nou, het boetebedrag per week mag niet... Laat maar, lang verhaal. Vul gewoon de rekentool hiernaast in, da's veel sneller.

3. Waar de boete naartoe gaat

Deze houden we kort. De boete mag niet naar de werkgever gestort worden. Het is een strafmaatregel voor de werknemer, maar de werkgever mag daar niet “rijk” van worden. De boete moet dus bijvoorbeeld aan een goed doel geschonken worden.

Het bedrag en “de bestemming” van de boete moeten dus terugkomen in je boetebepaling. Tenzij je aangeeft dat je afwijkt, maarrr... blijf opletten: dat mag alleen als je je werknemer meer betaalt dan minimumloon.

Zijn er dan helemaal geen regels waar ik me aan móét houden?

Jep, die zijn er wel. Wat werkgevers bijvoorbeeld sowieso niet mogen doen: een boete eisen én een schadevergoeding. Het is dus of-of. Niet en-en.

Vind je dit verwarrend in plaats van ophelderend? Dan helpen we je natuurlijk graag verder. Neem contact met ons op en misschien trekken we het boetekleed wel aan ;).

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.