Legalloyd Blog - Wat te doen als je inbreuk blijkt te maken op een auteursrecht?

Wat te doen als je inbreuk blijkt te maken op een auteursrecht?

Stel je de volgende situatie voor. Je bent bezig met het opzetten van een eigen bedrijf.  Je begint met het maken van de website. Deze is in eerste instantie nog wat saai met alleen maar tekst. Om de website aantrekkelijker te maken zoek je er hier en daar een plaatje bij op Google. Vervolgens maak je een mooie presentatie om jouw bedrijf te gaan introduceren bij het publiek en mogelijke investeerders. Ook hier zet je wat afbeeldingen in die je op het internet hebt gevonden, en de presentatie publiceer je vervolgens op LinkedIn. Handige en goede manier om bekendheid van je bedrijf te creëren.

Maar dan krijg je ineens een brief of e-mail waarin staat dat je inbreuk maakt op een auteursrecht. Hoe zit dit precies? Wat heb je verkeerd gedaan?
Voor privégebruik had je de internetfoto’s nog wel mogen gebruiken, maar zodra je ze openbaar maakt is er sprake van een auteursrechtinbreuk.

In dit artikel leg ik je uit hoe je deze situatie het beste kunt aanpakken.

Er was geen sprake van opzet

Ook als je niet opzettelijk heb gehandeld kun je er helaas op worden afgerekend.  Een auteursrechtinbreuk is altijd onrechtmatig, ook als het per ongeluk ging.

En wie onrechtmatig handelt, zal de schade moeten vergoeden. 

Je hebt een dergelijke brief ontvangen, wat nu?

Stap 1 in de strategie: houd de verstandhouding goed 

Je wilt de rechthebbende niet tegen je in het harnas jagen: als het een rechtszaak wordt zullen de kosten alleen maar oplopen. Bij overtreding van een auteursrecht kunnen de volledige proceskosten en dus ook de advocaatkosten worden verhaald op de overtreder. Schiet dus niet te hard in de verdediging of ontkenning, maar neem je verlies (en probeer dit zo klein mogelijk te houden).

Stap 2: onderzoek de gestelde inbreuk.

Onderzoek of je echt fout zit. Gebruik jij inderdaad het werk (de tekst, foto of iets anders) waar de rechthebbende het over heeft? En is die persoon wel echt de rechthebbende? Dit kun je bijvoorbeeld controleren door de oorspronkelijke bron van het werk op te zoeken: de auteur, fotograaf of ander soort maker heeft in de regel het auteursrecht. Soms is er een overkoepelende organisatie die namens de rechthebbenden optreedt. Denk hierbij aan stichting BREIN en Buma/Stemra. In dat geval zul je de brief van hen krijgen.

Vervolgens is het verstandig om uit te zoeken wat de rechthebbende normaal gesproken voor een licentie vraagt. Hier wordt vaak de hoogte van de schadevergoeding op gebaseerd. Fotografen zetten deze bedragen bijvoorbeeld vaak op hun website. Op deze manier kun je dus inschatten of het bedrag dat in de brief staat ongeveer klopt.

Stap 3: probeer het onderling op te lossen

Reactie op de brief

In de meeste gevallen zal de maker als eerste stap een sommatiebrief sturen om de inbreuk te staken. Je wilt natuurlijk voorkomen dat de zaak voor een rechter komt. Zorg daarom dat je zo snel mogelijk een reactie geeft op de sommatiebrief en een goed voorstel doet. Bied je excuses aan en geef aan dat je de inbreuk direct zal stoppen. Haal vervolgens de werken direct van de website af, anders kan de rechthebbende dit door middel van een boete laten afdwingen door de rechter. 

Vergoeding

De rechthebbende zal in vrijwel alle gevallen om een schadevergoeding vragen. Het is de bedoeling dat de schade die de rechthebbende heeft geleden wordt vergoed. In praktijk komt dit vaak neer op de hoogte van een licentievergoeding. Dat zou de maker immers hebben gekregen als je wél netjes toestemming had gevraagd. Kijk dus of het gevraagde bedrag overeenkomt met de gebruikelijke licentievergoeding.

Daarnaast kan er gevraagd worden om een vergoeding van de juridische kosten (bijvoorbeeld om de sommatiebrief op te stellen). Deze kosten komen voor jouw rekening en zijn in dit stadium nog relatief laag. Als dit bedrag redelijk is kun je het beste gewoon betalen. De kosten zullen namelijk een stuk hoger worden als het tot een rechtszaak komt!

Checklist bij inbreuk auteursrecht

Kortom, om een verdere vervelende situatie te voorkomen is het belangrijk om snel en juist te op een sommatiebrief te reageren:

  • Doe onderzoek: controleer of jij wel echt het genoemde werk gebruikt én of degene die jou aanspreekt rechthebbende is (of namens de rechthebbende optreedt);
  • Probeer te achterhalen wat de rechthebbende normaal gesproken rekent voor een licentie;
  • Reageer zo snel mogelijk op de brief;
  • Als de gevraagde bedragen redelijk zijn, betaal ze dan. De kosten lopen in een later stadium vaak alleen nog maar op;
  • En misschien wel de belangrijkste tip: blijf vriendelijk! Om de kosten zo laag mogelijk te houden wil je een rechtszaak met de rechthebbende voorkomen. Een onredelijke houding en weigeren de inbreuk te stoppen zullen niet in jouw voordeel werken.

Vragen?

Heb je nog vragen of wil je hulp bij het reageren op een sommatiebrief? Dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.