Legalloyd Blog - Zzp’ers aan de ketting. Concurrentiebeding een goed idee?

Zzp’ers aan de ketting. Concurrentiebeding een goed idee?

Je bedrijf groeit en je hebt extra krachten nodig, maar je wilt niet aan de strenge regels van een arbeidsovereenkomst gebonden zijn. Je wilt geen loonheffingen en pensioenpremies betalen en als er toch minder werk blijkt te zijn, wil je makkelijk weer van de kracht af kunnen. Je besluit om een freelancer in te huren.

Handig, want hierdoor ben je aan minder regels gebonden en, ook niet onbelangrijk, de zzp’er heeft vaak veel ervaring in zijn werkgebied. Ook je concurrenten zien de voordelen van freelancers in. Maar je wilt natuurlijk niet dat de zzp’er (ook) voor je concurrent gaat werken óf er met je relaties vandoor gaat. Dit kun je voorkomen met een concurrentie- of een relatiebeding. Een vraag die ondernemers ons vaak stellen is:

Mag ik wel een concurrentiebeding opnemen in een freelanceovereenkomst?

Wat is een concurrentie- of relatiebeding?
Met een concurrentiebeding kun je de freelancer verbieden bij een concurrent te gaan werken of zelf een concurrent te worden (door een concurrerend bedrijfje op te richten). Met een relatiebeding verbied je de zzp’er om zonder je toestemming contact te onderhouden of te leggen met jouw zakelijke relaties. Klinkt goed! Toch …? Waarom zou het dan niet mogen?

Arbeidsovereenkomst vs. freelanceovereenkomst
Een goede vraag! De freelanceovereenkomst mag niet lijken op een arbeidsovereenkomst. Doet de overeenkomst dat wel, dan kan de Belastingdienst of de rechter achteraf bepalen dat er toch sprake was van een arbeidsovereenkomst. En dat wilde je juist niet. Je hebt dan namelijk ineens toch te maken met loonheffing, strenge ontslagregels en de andere regels van het arbeidsrecht. Als je een concurrentiebeding of relatiebeding opneemt in de freelanceovereenkomst, kan de overeenkomst lijken op een arbeidsovereenkomst. En dat is nou juist net wat je niet wilt!

Maak nu je
freelance overeenkomst
Maak nu je
arbeidsovereenkomst

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn overeenkomst niet op een arbeidsovereenkomst lijkt?
Er is sprake van een arbeidsovereenkomst wanneer:

  1. je loon betaalt (ook als de werknemer/zzp’er ziek is);
  2. de werknemer/zzp’er al het werk doet en zonder je toestemming niet iemand anders zijn werk mag laten doen (dit wordt ook wel ‘verplichte persoonlijke arbeid’ genoemd);
  3. er een gezagsverhouding is (je geeft instructies en bepaalt dus hoe, waar en wanneer de werknemer/zzp’er het werk doet).

Er is geen arbeidsovereenkomst als een van deze kenmerken ontbreekt. Wil je dus een concurrentie- of relatiebeding opnemen? Zorg er dan voor dat de overeenkomst zo min mogelijk van deze eigenschappen heeft. Want: op hoe meer punten de freelanceovereenkomst op een arbeidsovereenkomst lijkt, hoe sneller de overeenkomst als een arbeidsovereenkomst zal worden gezien.

Dus, mag ik een concurrentiebeding afspreken met mijn zzp’er?
Ja. Maar ... Zorg er dan wel voor dat de overeenkomst niet op een arbeidsovereenkomst lijkt:

  • maak niet te algemene afspraken; (spreek bijvoorbeeld een regio af: een concurrentiebeding dat alleen geldig is in Amsterdam, en beperk de geldigheid: bijvoorbeeld voor een periode van één jaar);
  • beperk de zzp'er niet te veel (spreek bijvoorbeeld af dat het beding alleen geldt voor de relaties waarvoor de zzp'er in jouw opdracht heeft gewerkt); en
  • zorg er voor dat de rest van de overeenkomst op zo min mogelijk punten op een arbeidsovereenkomst lijkt (let op de drie kenmerken!).

Voor de zekerheid hebben wij in onze freelanceovereenkomst geen concurrentie- of relatiebeding opgenomen. Wil je deze toch opnemen, of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op.

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.