Legalloyd Blog - Converteerbare lening: voor- en nadelen

Converteerbare lening: voor- en nadelen

De converteerbare lening is een populair instrument bij startups om startkapitaal op te halen. Je leent dan een som geld van een investeerder. Die leensom wordt in een latere fase - meestal bij de volgende investeringsronde of een overname - geconverteerd in aandelen. Waarom is dat voor startende bedrijven zo aantrekkelijk? En wat zijn de nadelen van zo’n lening?

Voordelen van een converteerbare lening

Geen waardering
In de beginfase is het lastig om je bedrijf op een realistische waarde te schatten. Dat komt omdat er dan nog geen cijfers bekend zijn. Je bent immers pas net begonnen met ondernemen. Als de investeerder aandelen krijgt is een waardering nodig om de prijs van de aandelen te bepalen. Daarom kan een converteerbare lening een oplossing zijn. Zo verleg je de discussie over de waarde van je bedrijf naar een moment dat je hem beter kan vaststellen.

Tijd en geld besparen
Ook is een converteerbare lening goedkoop en snel te organiseren. Het is een kort document. Je hoeft niet te onderhandelingen over de waardering van je bedrijf. Dat bespaart je geld en tijd. En die tijd heb je juist nodig om te groeien. Nog een bijkomstigheid: je hoeft niet naar de notaris, want je hoeft geen aandelen uit te geven. Scheelt ook weer tijd en geld.

Zeggenschap behouden
Met aandelen zou de investeerder ook stemrecht krijgen en daarmee zeggenschap. Doordat je nu alleen geld leent, hou je zelf de controle.

Aantrekkelijk voor investeerders
Voor een investeerder is een converteerbare lening een aantrekkelijke manier om in te stappen in een bedrijf. Omdat hij zo vroeg instapt neem hij risico en krijgt hij korting op de aandelenprijs. Daarnaast krijgt de investeerder rendement op zijn lening. Ook heeft hij bij faillissement van de startup een hogere rang dan aandeelhouders. Daardoor heeft hij meer zekerheid op terugbetaling van de lening.

Wat zijn de nadelen?

Tijdsdruk
De rente en lening moet binnen de looptijd van de lening zijn terugbetaald. Daar zit dus druk achter voor de startup. Ook vindt conversie de lening vaak plaats als er een financieringsronde plaatsvindt. Je zult voor de afloopdatum van de lening een nieuwe financiering rond moeten hebben. Daar zit ook tijdsdruk achter.

Verwatering
Als de lening wordt geconverteerd dan zullen de andere aandeelhouders verwateren. Hun aandeel in het bedrijf wordt daardoor kleiner en ook de zeggenschap.

Overweeg je een converteerbare lening? Zet je afspraken vast in een term sheet of converteerbare leningsovereenkomst. Neem contact op met ons voor meer informatie.

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.