Legalloyd Blog - Corona bier of coronavirus? | Merkinbreuk?

Corona bier of coronavirus? | Merkinbreuk?

Coronavirus of Corona biertje? | Merkinbreuk?

Corona, misschien wel het meest besproken onderwerp van de afgelopen maand. Het nieuwe virus draagt dezelfde naam als het biermerk Corona van AB InBev. Maar wat zijn nu de merkenrechtelijke gevolgen van het Coronavirus op de bekende merknaam Corona?

Bijna iedereen zal begrijpen dat er geen link bestaat tussen het virus en het biertje. Toch blijkt uit data van Google dat er de afgelopen maand herhaaldelijk gezocht werd op termen als “beer virus”, “corona beer virus” en “beer coronavirus”.

Reputatieschade merk

Door het voeren van dezelfde naam kan reputatieschade ontstaan voor het merk Corona. Van belang is in dit kader op welke manier de naam gebruikt wordt. Afhankelijk van de context kan het gebruiken van de naam afbreuk doen aan het onderscheidend vermogen of aan de reputatie van het merk.
In beginsel levert het gebruik van het woord corona voor het virus geen merkenrechtelijk geschil op. Pas als een ander bedrijf de bier-merknaam Corona in combinatie met de naam van het virus gebruikt, kunnen er geschillen ontstaan. Wordt de merknaam bijvoorbeeld gebruikt met als doel het merk te schaden en daar zelf voordeel uit te trekken, kun je als onderneming actie ondernemen (zie artikel 2.20 onder C BVIE). Zo kun je degene die inbreuk maakt op het merk een sommatiebrief sturen en verzoeken om hiermee te stoppen.

Andere voorbeelden

Het is trouwens niet de eerste keer zijn dat een product (mogelijk) reputatieschade oploopt door een overlappende naam met een ziekte:

  • Tijdens de Aids-crisis in de jaren tachtig daalde de omzet van een eetlustremmer genaamd “Ayds” met maar liefst 50%. Dep Corporation, de eigenaar van het snoepje, besloot de naam in de VS te wijzigen in Diet Ayds. En in Engeland maakten ze er Aydslim van.
  • Ook de snelle opkomst van de terreurbeweging ISIS – tot die tijd in veel verschillende branches een populaire merknaam – was voor veel ondernemingen reden om hun naam aan te passen. Zo heet Isis Pharmaceuticals sinds 2015 Ionis Pharmaceuticals en besloot het Amerikaanse betaalbedrijf ISIS haar naam om te zetten in Softcard.

Wat nu?

Wat kan AB InBev nu het beste doen? Ik denk dat het geen goed idee is om nu direct reclamecampagnes te voeren om de situatie precies uit te leggen. Zo benadruk je immers juist de vermeende connectie tussen het bier en het virus. Pas als op grootschalige schaal berichtgeving omtrent het coronavirus het achtervoegsel -virus weg zou laten, kan er m.i. reden zijn voor AB InBev om actie te ondernemen.

Meer weten over merkinbreuk en wat je hiertegen kunt doen? Neem dan contact met me op. 

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.