Legalloyd Blog - De groeipijnen van Crowdfunding. Is het iets voor jouw onderneming?

De groeipijnen van Crowdfunding. Is het iets voor jouw onderneming?

 

Het rommelt in de crowdfunding wereld. Fraude bij Trustbuddy en waarschuwingen van Symbid voor “loan sharks”Ondanks dit alles is de verwachting dat Crowdfunding een steeds grotere rol gaat spelen in de financiering van ondernemingen.

Er zijn grofweg twee vormen om een onderneming te financieren:

  1. Door een lening.
  2. Door de inbreng van eigen vermogen door aandeelhouders.

Dit is met crowdfunding niet anders behalve dat crowdfunding ook vaak gebruikt wordt voor goede doelen of dat je bijvoorbeeld de eerste versie van een product krijgt.

In Nederland mag in sommige gevallen een crowdfund-platform geen provisie vragen over het opgehaalde bedrag. Dat gaan nu veranderen. Het provisieverbod wordt afgeschaft waardoor platforms professioneler kunnen worden. Ook kunnen investeerders straks meer uitlenen dan tot nu toe het geval was.

Maar hoe weet je of crowdfunding iets voor jou is?

5 vragen waar je een goed antwoord op moet hebben:

1) Welk bedrag wil je ophalen?

In Nederland liggen de bedragen tussen de €5.000 en €250.000. Wil je veel meer ophalen dan is het waarschijnlijk beter om een internationale campagne op te zetten of een mix van financieringsvormen te proberen.  

2) Wat is het doel van de campagne?

Naast geld kan een campagne namelijk ook goed ingezet worden voor andere doelen. Bijvoorbeeld het testen van een nieuw product, naamsbekendheid vergroten bij je doelgroep, of je bestaande klanten activeren door ze te laten participeren in de onderneming.

3) Wat ga je met de munten doen?

De “crowd” wil graag dat de inleg goed besteed wordt. Meestal aan een gaaf nieuw product. Bedenk daarom goed waar je het geld voor nodig hebt en communiceer dit ook duidelijk. Als je de financiering alleen nodig hebt om een voorraad aardappelen in te kopen om deze naar het buitenland te exporteren, dan kan je beter bij een bank terecht.

4) Hoe social ben je?

Een crowd verzamelen is hard werken. Een goed begin is je eigen netwerk. Ben je helemaal thuis in social media en gebruik je deze kanalen ook professioneel dan heb je waarschijnlijk een goede startpositie. Het FFF-netwerk (Friends, Family and Fools) zal waarschijnlijk onvoldoende zijn om jouw propositie viral te laten gaan.

5) Wat heb je te bieden?

Dit hangt natuurlijk nauw samen met het doel van de campagne. Wil je een nieuw product ontwikkelen dan is een eerste versie van het product vaak de tegenprestatie. Maar ook diensten worden vaak gecrowdfund. Geef je direct aandelen? een (converteerbare) lening? Of pure karma? Hier zijn vele variaties mogelijk. Zorg dat van tevoren een helder idee hebt over de mogelijkheden.

 

 

 

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.