Legalloyd Blog - Over de vloer bij onze klanten: Das Magazin

Over de vloer bij onze klanten: Das Magazin

Maandag 9 november 2015. In de stromende regen ben ik op de Da Costakade in Amsterdam opzoek naar een voormalige crèche. Het hoofdkantoor van Das Magazin. Een in 2011 nieuw opgericht literair tijdschrift dat, in een krimpende en vergrijzende markt, uitgroeide tot het grootste van Nederland. En daar bleef het niet bij. Onder andere leesclubs, literaire festivals en zomerkampen werden met succes opgezet. Het nieuwste idee van Das Magazin? Een eigen uitgeverij: Das Mag. Ik sprak de twee oprichters: Toine Donk en Daniël van der Meer.    

Das Magazin

Toine Donk: “Das Magazin is ontstaan op het boekenbal van 2011. Daniël en ik kwamen elkaar na een aantal biertjes tegen op de dansvloer in de Schouwburg. We waren het snel eens: een vernieuwend literair tijdschrift bestaat op het moment niet. De literaire wereld is in slaap gevallen, hopeloos verouderd. We zijn de volgende dag meteen begonnen”. In 2012 verscheen het eerste complete nummer. Sindsdien is het kwartaaltijdschrift uitgegroeid tot een belangrijk literair platform voor gevestigde maar ook vooral nieuwe namen. Waarom is Das Magazin zo’n succes? Daniël van der Meer: “De bestaande tijdschriften zagen er erg onaantrekkelijk uit, saai, een stapel stoffige a4-tjes. Dat leest natuurlijk niemand. Wij vonden, en vinden trouwens nog steeds, dat het heel belangrijk is om als tijdschrift gelezen te worden. Publiek te hebben. We willen daarom ook dat alles er piekfijn uitziet. Ik denk dat onze vaak jonge auteurs en de vernieuwende vormgeving veel mensen aanspreken.”

Daniël van der Meer (links) en Toine Donk (rechts)
Een van de eerste dingen die mij opviel: de naam. Waarom hebben jullie een Nederlands literair tijdschrift een Duitse naam gegeven? Toine Donk: “Nou, dat begon eigenlijk al bij Literaturfest (de nu gestopte literaire talkshow [red.]). Een van de initiatiefnemers daarvan had een fascinatie voor het Duits. Daar zijn we maar mee doorgegaan.” Daniël van der Meer voegt daar nog aan toe: “Het was nooit de bedoeling om Duits te zijn, maar het klinkt wel ‘anders’. En zeg nou zelf, in het Nederlands klinkt alles al heel snel suf. Het Duits geeft er toch een soort ‘knipoog’ aan.”

Das Mag

Das Mag is het nieuwste initiatief van Donk en van der Meer: een uitgeverij. Maar wat is er zo bijzonder aan Das Mag? Allereerst bestaat Das Mag officieel nog niet. Op 17 november is in Paradiso de officiële lancering. Mits er genoeg ‘oprichters’ zich aansluiten bij het initiatief en een geldbedrag doneren. Het streefaantal oprichters is 3000, het benodigde bedrag €150.000. De teller staat, met nog 5 dagen te gaan, rond de 2400. Maar wat nou als jullie de 3000 niet halen? Daniël van der Meer: “Heel simpel. Dan gaat het hele feest niet door. Op de uitnodiging staat niet voor niets lancering óf ondergang van Das Mag.”
Ten tweede staat op de posters heel groot: “Minder boeken AUB”. Dat is op het eerste gezicht voor een uitgeverij toch raar? Toine Donk: “Nee hoor. De meeste uitgeverijen geven juist te veel boeken uit. Ze hebben nooit de mogelijkheid een auteur écht goed te begeleiden. Ze hebben simpelweg te weinig tijd.” Das Mag wil per jaar maximaal 15 boeken uitgeven en zo veel “nauwkeuriger en met meer betrokkenheid” te werk gaan. Maar zitten jullie dan niet op een gegeven moment vol? Toine Donk: “We willen ook klein blijven. Maar het is inderdaad een punt om goed over na te denken. Ik zat laatst te kijken naar XL Recordings. Een relatief klein platenlabel, maar ze hebben wel een aantal wereldsterren waaronder Adele. Klein én goed. Het kán dus wel.”
Verder komt een belangrijk deel van de focus te liggen op het design van het gedrukte boek. Daniël van der Meer: “De buitenkant kan net zo belangrijk zijn als de inhoud. Waarom zou je anders nog een gedrukt exemplaar kopen? Je moet het boek echt willen hebben. Het is ook een manier om je toewijding te laten zien. Niet alleen aan je publiek, maar ook aan je auteurs. Je laat zien dat je overal over nadenkt en alles belangrijk vindt.”
We gaan er natuurlijk vanuit dat jullie de 3000 oprichters halen. En dan? Een blik in de toekomst? Toine Donk: “Dat zien we dan wel weer. Dan begint het echte werk.”
Word hier oprichter!

Barteld Nanninga

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.