Legalloyd Blog - De commissieovereenkomst: makkelijk hulpjes inschakelen?

De commissieovereenkomst: makkelijk hulpjes inschakelen?

Als ondernemer kun je ervoor kiezen om zelf (mogelijke) afnemers van je product (of dienst) te zoeken. Maar je kunt ook iemand anders hiervoor inschakelen, bijvoorbeeld een commissionair. De commissionair zal voor jou (als principaal), tegen een vergoeding, een of meer rechtshandelingen verrichten om voor jou rekening overeenkomsten te sluiten.

De commissieovereenkomst is volgens de wet geen bemiddelingsovereenkomst, maar een vorm van lastgeving. Lastgeving is wel weer een vorm van de alles-overkoepelende-overeenkomst-van-opdracht (volg je me nog? Het is een soort matroesjka poppetje: opdracht – lastgeving - commissie).

Het onderscheid zit in het handelen van de commissionair op eigen naam. Dit betekent dat de commissionair zelf de partij is bij de overeenkomsten die hij voor jouw rekening sluit. De commissionair blijft dus als tussenpersoon tussen jou en de klant staan, ook na ondertekening van de overeenkomst.

Zelf een commissieovereenkomst opstellen? Dat kan hier!

Meestal heb je een commissieovereenkomst nodig als de tussenpersoon wel voor jouw rekening mag handelen, maar geen volmacht heeft (dus: niet namens jou een overeenkomst mag sluiten). Hoewel jij als "principaal" (zo heet dat) een belang hebt bij de overeenkomst – omdat deze voor jouw rekening wordt gesloten – sta je juridisch gezien dus buiten die overeenkomst. Je bent voor de afwikkeling van de overeenkomst dus afhankelijk van de commissionair. Daarom kent de wet wel een aantal extra regels die de jou als principaal moeten beschermen.

Bescherming als de commissionair niet nakomt (of failliet gaat)

Als de commissionair zijn verplichting niet nakomt, failliet gaat of in de schuldsanering raakt, kun jij de rechten van de commissionair op jezelf over laten gaan. Dit doe je door een schriftelijke verklaring hiervan te geven aan de commissionair en de derde (de klant).

Bescherming als de derde zijn verplichting niet nakomt

Als de klant verplichtingen niet nakomt dan kun je in beginsel – als principaal – daar zelf niets tegen doen. Jij bent tenslotte geen partij bij de overeenkomst! Omdat dit natuurlijk niet handig is bepaalt de wet dat ook jij in dat geval (door een schriftelijke verklaring) rechten van de commissionair op jezelf over kan laten gaan. De commissionair is verplicht om de naam van de derde aan jou mede te delen.

Heb je dus een tussenpersoon die op zijn eigen naam klanten bij jou gaat aanbrengen (voor de verkoop van jouw producten)? Dan kun je onze commissieovereenkomst opstellen.

Vragen? Bel met 0203032024, mail naar info@legalloyd.com of chat met ons.

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.