Legalloyd Blog - Waarom je er goed aan doet je “burn rate” te delen met je advocaat

Waarom je er goed aan doet je “burn rate” te delen met je advocaat

Naar goed Amerikaans gebruik is het de bedoeling om binnengehaalde investeringen uit te geven. Niet op de bank zetten. In Nederland klinkt “geld verbranden” altijd een beetje ongemakkelijk, het past niet bij een licht Calvinistische inslag. Maar goed, verlies maken mag. Het mag zelfs best wel lang, als dat past binnen de strategie.

 

De burn rate van een onderneming is een metric waar niet veel founders maandelijks naar kijken, maar dat zou wel moeten. Het geeft je namelijk inzicht in progressie, maar ook een harde datum wanneer het geld op is. Als die datum onverhoopt dichterbij komt is het zaak tijdig in actie te komen. Lopende verplichtingen kun je vaak niet plotsklaps stopzetten.

 

Er zijn natuurlijk grote verschillen tussen ondernemingen: pre-renevue, start-up, scale-up, allemaal hebben ze hun eigen dynamiek. Voor pre-revenue en start-ups is vaak elke investering, ongeacht het bedrag al mooi. Voor deze categorieën adviseer ik altijd een budget te maken waarmee je tenminste een jaar vooruit kunt – zonder inkomsten! Voor scale-ups is dat 3 jaar. Je wilt niet om de paar maanden bij investeerders aankloppen voor weer een ronde. Het kost je als founder ongelooflijk veel tijd die je niet aan je business kunt besteden.

 

Waarom zou je je burn rate delen met je advocaat?

 

Scenario 1: het geld is bijna op, maar het gaat wel lekker.

Als je een nieuwe ronde wilt ophalen vergt dat papierwerk. Dus als het geld bijna op is, maar de groei is wel veelbelovend, dan is een nieuwe ronde haalbaar. Neem ook hier ruim de tijd voor. Voor start-ups 6 maanden, en voor scale-ups 9 maanden.

 

Scenario 2: het geld is bijna op, en de groei blijft achter.

Als de groei achterblijft, dan is nieuw geld ophalen meestal geen optie. Een zogenaamde down-round, waarbij nieuwe aandelen tegen een hele lage koers worden uitgegeven levert weinig winnaars op, behalve de nieuwe investeerder.

 

Contractuele verplichtingen zijn, zeker in Nederland, niet altijd zomaar op te zeggen. Naarmate je bedrijf groeit, met horten en stoten, wil je flexibel kunnen zijn waar mogelijk. Maar je kunt ook gebaat zijn bij een langere commitment, bijvoorbeeld omdat je dan veel goedkoper in kunt kopen, of beter personeel kunt krijgen. Het is zinnig om die verschillende verplichtingen van tijd tot tijd te delen met je advocaat. Elk kwartaal is al voldoende.

 

Het bespaart je pijnlijke herstructureringstrajecten, ongelukkig personeel en stress.

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.