Legalloyd Blog - Over de vloer bij onze klanten: Delft Hyperloop

Over de vloer bij onze klanten: Delft Hyperloop

Van  Amsterdam  naar  Parijs  in  een  half  uur.  In  capsules  die met  snelheden  boven  de 1000  kilometer  per  uur  door  buizen  schieten.  En  dat  ook  nog  eens  energiezuiniger, veiliger en goedkoper dan alle huidige vervoersmiddelen. Nee, dit is geen sciencefiction. Integendeel,  dit  is  een  vorm  van  transport  die  op  het  punt  van  doorbreken  staat: deHyperloop.  Ik  ging  langs  bij  de  mannen  van  Delft  Hyperloop,  die  proberen  deze  droom werkelijkheid te maken.  

Van Silicon Valley naar Delft

De Hyperloop is het geesteskind van Silicon Valley tycoon en visionair Elon Musk. Je weet wel, de man achter successen als PayPal, Amerika’s grootste zonnepaneelbouwer SolarCity, ruimtevaartbedrijf SpaceX en elektrische autogigant Tesla. Een man die weet waar hij aan begint dus. En nu maakt hij serieus werk van de Hyperloop. Om de ontwikkeling en doorbraak ervan een boost te geven heeft Musk een open competitie uitgeschreven die studententeams en bedrijven wereldwijd uitdaagt de beste Hyperloop capsule te ontwerpen en bouwen.
Die Hyperloop Pod Competition brengt mij van Silicon Valley naar Delft. In de D:DREAM hal van de TU Delft, waar getalenteerde studenten onder andere bouwen aan een elektrische Formule-1 bolide, auto’s op waterstof en zonne-energie en zelfs een raket,  zit ook het Delft Hyperloop team. Zij doen mee aan Musks competitie en wagen een poging om dit futuristisch klinkende idee binnen afzienbare tijd werkelijkheid te laten worden. Ik sprak erover met twee van de oprichters van Delft Hyperloop, Tim Houter en Sascha Lamme.


Door deze buis ben je binnenkort dus sneller van Amsterdam in Parijs, dan dat je nu van Amsterdam in Rotterdam bent (via GIPHY)

Wat is het?

De eerste vraag laat zich raden. Want wat is Hyperloop nou precies? “De Hyperloop is een buis waar nagenoeg alle luchtdeeltjes zijn uitgezogen”, begint Houter enthousiast uit te leggen. “Door die buis worden vervolgens zwevende capsules geschoten. Doordat de buis is leeg gezogen is er bijna geen luchtweerstand meer en reis je heel efficiënt en snel. Op het vertrekstation krijg je een boost tot een bepaalde snelheid. Dat kan meer dan 1000 kilometer per uur zijn. Bij het eindstation wordt je weer afgeremd, waarbij alle energie die je hebt gebruikt om op snelheid te komen weer wordt teruggewonnen. Het is dus ook nog eens energiezuinig.” En voor wie nu denkt dat we het hier hebben over een exclusief vervoersmiddel: alles behalve dat. Een kaartje voor de afstand Amsterdam-Parijs zou zo’n 20 euro moeten kosten. Alle reden voor Houter om de toekomst van Hyperloop rooskleurig in te zien. “Hyperloop moet na de boot, auto, trein en het vliegtuig de vijfde vorm van transport worden. Hyperloop combineert de snelheid van een vliegtuig met het gemak van de trein. Je stapt in en binnen een half uurtje ben je in Parijs. Ga je daar een middagje shoppen met je vriendin en voor het eten ben je weer thuis.”


Zo moet een Hyperloop capsule er volgens Delft Hyperloop ongeveer uit gaan zien.
Beginnen we te begrijpen waarom Elon Musk deze vorm van transport omschrijft als een kruising tussen een concorde, een rail gun en een air hockey tafel?

Innovatie in de transport sector

In 2013 lanceerde Elon Musk deze revolutionaire manier van reizen. Sindsdien zit er vaart in het project, maar de Hyperloop komt niet helemaal uit de lucht vallen. “Het concept bestond al in de jaren 70 als een vaag sciencefiction idee”, aldus Lamme. “Ook de buizenpost van vroeger lijkt erop. De uitvoering en voortstuwing zijn natuurlijk anders, maar het onderliggende idee is hetzelfde.” Dit sciencefiction idee uit de jaren 70 zou nu wel eens heel snel werkelijkheid kunnen worden. En dat wordt tijd ook, vinden de mannen van het Delft Hyperloop team. “De transport sector is één van de allergrootste energieverbruikers ter wereld. Er wordt zoveel energie en tijd verspild. En innovatie is lange tijd ver te zoeken geweest. Daar moet verandering in komen”. En daarmee legt Lamme de vinger op de zere plek, vindt ook Houter. “Eigenlijk is het gewoon absurd. Kijk bijvoorbeeld naar de ontwikkeling van computers. De afgelopen tien jaar is de processorsnelheid wel tig keer verdubbeld. En dat terwijl de treinen in 1950 net zo hard reden als vandaag. Van Amsterdam naar Enschede met de trein duurt nu zelfs één minuut langer dan in 1950! Op het gebied van transport is het tijd voor een radicaal nieuwe stap. En dat is Hyperloop.”


DDream en het kantoor van Delft Hyperloop

Toekomstmuziek in het nu

In een zwevende capsule met de geluidssnelheid door een vacuüm buis geschoten worden. Ik zal niet de enige zijn die het allemaal nog wat onwerkelijk vindt klinken. Maar vergis je niet, de toekomst nadert sneller dan je denkt. “Het klinkt allemaal als toekomstmuziek, maar de technologie is er gewoon. Het is zeker niet makkelijk, maar dat een paar studenten dit kunnen, toont wel aan dat de technologie er in ieder geval klaar voor is”, aldus Lamme.
Hoe dichtbij de Hyperloop is, blijkt wel als ik Houter vraag wanneer we de eerste Hyperloop dan kunnen verwachten. “De techniek is zo ver dat er over zes maanden al een testtrack ligt in Californië. Als politieke en juridische issues verder geen vertraging met zich meebrengen, kan er binnen nu en tien jaar een Hyperloop track liggen tussen Amsterdam en Parijs.“ “Voor je het weet is de Hyperloop er”, voegt Lamme toe. “Ik hoop dat het over dertig jaar normaal is om in een half uur 500 kilometer verderop te zitten. Dat je inderdaad tegen je vrienden zegt: ‘goh, zullen we vandaag eens een middagje naar Parijs gaan.’ Daar hopen wij ons steentje aan bij te dragen. Het kan ons niet snel genoeg gaan.” Bij die woorden sluit ik mij volledig aan. In een half uurtje goedkoop, veilig en energiezuinig in Parijs? Liever vandaag dan morgen.

Bram van Overeem


Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.