Legalloyd Blog - Directeur als werknemer? Zo zit het!

Directeur als werknemer? Zo zit het!

Heb jij je eigen bv? En ben je zelf directeur van die bv? Dat kun je op verschillende manieren regelen. De kans bestaat onder andere dat je officieel werknemer van jezelf bent! Dat klinkt misschien vreemd, maar als jij de bv hebt en de directeur bent, kan het zijn dat je juridisch gezien “in dienst” van je eigen bv bent. Wanneer is dat zo? En wat betekent dit precies in de praktijk?

Managementovereenkomst vs. arbeidsovereenkomst

Er zijn grofweg twee manieren om de relatie met je bv te regelen: via een arbeidsovereenkomst of een managementovereenkomst. Dit laatste oplossing is een goede optie als je een holding-bv hebt. Dit is een bv die als bestuurder aangewezen wordt van de werkmaatschappij. Vervolgens 'verhuurt' de holding-bv jou aan de werkmaatschappij.

Een arbeidsovereenkomst sluiten met de bv kan onbewust gebeuren, of je zet deze op papier. Wanneer je een bv opricht en begint met werken voor die bv, ben je in dienst! Zelfs als je een managementovereenkomst sluit, ben je in dienst van je holding-bv.

Wat betekent dit?

Dit houdt in dat het arbeidsrecht van toepassing is op jou. En dat betekent weer dat je bepaalde bescherming moet krijgen van je werkgever. En dat is vooral belangrijk als je directeur bent in een bv met meerdere aandeelhouders; als je een groep investeerders hebt, bijvoorbeeld.

Heb je nooit een arbeidsovereenkomst opgesteld en heb je investeerders (op het oog)? Check dan nu onze
arbeidsovereenkomst voor DGA's

Je hebt daarom bijvoorbeeld recht op:

  • vakantiedagen,
  • loondoorbetaling als je ziek bent en
  • een transitievergoeding bij ontslag.

En een uitkering als ik ontslagen word (of mezelf ontsla), toch?

In het geval zoals in het plaatje hierboven wel. Maar: als het UWV bepaalt dat je een DGA bent volgens hun regeltjes, dan niet. En dat is bijvoorbeeld in de volgende gevallen:

  1. Als je op basis van een managementovereenkomst werkt voor de werkmaatschappij. Je bent dan op papier nou eenmaal niet in dienst van de bv, maar van je eigen bv...
  2. Als je genoeg aandelen hebt (eventueel samen met je partner, of door middel van je eigen holding) om over je eigen ontslag te mogen beslissen. Standaard is dat 'meer dan de helft', maar er wordt in de statuten ook vaak geregeld om welk percentage het gaat. Check de infographics hieronder om te zien wat we bedoelen.

  1. Als de aandelen allemaal in handen zijn van de bestuurders én elke bestuurder evenveel aandelen heeft. Bijvoorbeeld: 4 directeur-aandeelhouders met 25% per persoon, of 5 directeur-aandeelhouders met 20% per persoon.

Is er iets niet helemaal duidelijk? Laat het ons dan weten! We helpen je graag verder.

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.