Legalloyd Blog - Een juridische blik op de digitale handtekening

Een juridische blik op de digitale handtekening

De digitale handtekening wint steeds meer terrein. Ook bij Legalloyd is het mogelijk om contracten digitaal te ondertekenen met behulp van SignRequest. Dit gebeurt veilig en eenvoudig op een online platform. Wij van Legalloyd zijn fan van "online" en dus ook van online ondertekenen. Maar hoeveel juridische zekerheid heb je met een digitale handtekening?
 

Wat is een digitale handtekening?

Een digitale handtekening is een handtekening die bestaat uit elektronische gegevens die zijn vastgehecht aan een digitaal document. Het kan dus een digitale versie van je "handgeschreven" handtekening zijn, maar dat hoeft niet. Het gaat om de elektronische gegevens (data over de ondertekenaar, tijdstip etc.) die worden opgeslagen in een zogenaamd "log". 
 

Rechtsgevolgen van de digitale handtekening

Europese wetgeving bepaalt dat de digitale handtekening hetzelfde rechtsgevolg heeft als een handgeschreven handtekening. Wel moet de methode voldoende betrouwbaar zijn om met zekerheid vast te kunnen stellen dat iemand de overeenkomst digitaal heeft getekend. Met een digitale handtekening kom je dus in beginsel tot een rechtsgeldige overeenkomst. Bij de rechter kun je het gewoon als bewijsmiddel gebruiken. De rechter moet een contract ondertekend met een digitale handtekening serieus nemen. 
 

Drie soorten handtekeningen

Er zijn drie verschillende vormen van digitale handtekeningen. Alle drie de vormen zijn rechtsgeldig, als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen.

  1. De "gewone" digitale handtekening is de meest simpele vorm. Denk aan een onder een e-mail of overeenkomst geplakte, gescande handtekeninig. Deze "gewone" elektronische handtekening is helaas makkelijk te vervalsen... Maar als de handtekening voldoende betrouwbaar is, dan is de overeenkomst rechtsgeldig aangegaan. Dit kan alleen moeilijk zijn om te bewijzen. Wij raden daarom deze methode af!
     
  2. De "geavanceerde" digitale handtekening maakt gebruik van wiskundige algoritmen om een unieke code aan een ondertekening te koppelen. Deze code maakt het o.a. mogelijk de ondertekenaar te identificeren en zorgt ervoor dat je een ondertekend document niet meer kan wijzigen. De handtekening, de persoon, het document en het tijdstip worden allemaal vastgelegd. Vervalsen is vrijwel onmogelijk. De geavanceerde digitale handtekening is dus zeer betrouwbaar. Er zijn verschillende dienstverleners die deze diensten online aanbieden, zoals SignRequest, DocuSign en ValidSign. 
     
  3. De "gekwalificeerde" digitale handtekening is een geavanceerde digitale handtekening, maar dan gecontroleerd en beveiligd met behulp van een certificaat dat door een erkende certificatiedienstverlener is uitgegeven. Deze dienstverlener moet door toezichthouder ACM (Economische Zaken & Agentschap Telecom) zijn erkend en ingeschreven. DigiD en internetbankieren zijn voorbeelden hiervan. Deze methode is meestal niet beschikbaar voor normale bedrijven, maar we noemen hem maar voor de volledigheid.
     

Samenvattend

Ben je op zoek naar een vervanger voor het proces "printen - ondertekenen - scannen - terugsturen" van een overeenkomst? Dan kun je prima gebruikmaken van een onlinedienst voor de "geavanceerde digitale handtekening". Zo kun je makkelijk verschillende handtekeningen van partijen bij een overeenkomst verzamelen met ook nog besparing van papier als gevolg. Probeer het eens uit.
 

Digitaal ondertekenen bij Legalloyd

Bij Legalloyd kun je de contracten online ondertekenen met behulp van SignRequest. Zij hebben onlangs zelfs de Legal Tech Startup Awards gewonnen.

Hoe gaat het in zijn werk? Log in op onze website. Onder "Mijn contracten" staan de door jou gemaakte overeenkomsten. Kies de overeenkomst uit die je wilt ondertekenen. Als je rechts klikt op het pijltje dan verschijnen er drie symbolen. 
 

digitale handtekening


Via het middelste symbool (kroontjespen) kun je jouw overeenkomst digitaal ondertekenen en laten ondertekenen door een ander. Je ontvangt dan een mail met een link die je doorverwijst naar SignRequest. Jouw contract verschijnt op je beeldscherm en is klaar om te ondertekenen.
 

Over de auteur:

Boris von der Assen is als advocaat werkzaam bij De Roos Advocatuur. Boris is gespecialiseerd in het ondernemingsrecht, intellectueel eigendomsrecht en mediarecht en schrijft voor Legalloyd op toegankelijke wijze over deze onderwerpen. Lekker leesbaar en direct te gebruiken. 

 

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.