Legalloyd Blog - Je eigen bedrijf als minderjarige: kan dat?

Je eigen bedrijf als minderjarige: kan dat?

Legalloyd is er natuurlijk ook voor de jonge ondernemers. Daarom leggen we in dit blog uit hoe het zit wanneer je als minderjarige een eigen bedrijf wilt starten.

Kun je een eigen bedrijf starten als je minderjarig bent? Ja, dat kan! Voor de meeste grote beslissingen heb je alleen wel toestemming nodig van je ouders (of voogd). Ben je 16 of 17 jaar oud, dan kun je de rechter om ‘handlichting’ vragen. Je kunt dan beslissingen zelf nemen zonder toestemming van je ouders. Maar let op, je bent dan ook zelf aansprakelijk voor die handelingen!

Kun je wel handelen als minderjarige?

Als je jonger bent dan 18 jaar ben je minderjarig. Je bent dan volgens de wet ‘handelingsonbekwaam’. Dit betekent dat je geen geldige rechtshandelingen kunt doen. Wil je iets kopen op het internet of in een winkel? Dan is het uitgangspunt dat dit niet mag.

Op deze hoofdregel bestaat wel een uitzondering: wanneer je toestemming hebt van je ouders. Betekent dit dat je voor alle handelingen toestemming moet vragen?

Nee, gelukkig niet. Als je 14 jaar bent kun je namelijk prima een ijsje kopen, of wanneer je 17 jaar bent een computerspel. De toestemming van je ouders wordt namelijk verondersteld als het gaat om een handeling die gebruikelijk is voor iemand van jouw leeftijd. Je kunt dus niet zonder toestemming van je ouders een waterscooter kopen als je 15 jaar oud bent. Dit is geen handeling die gebruikelijk is voor iemand van die leeftijd.

Een eigen bedrijf beginnen

Je kunt dus als minderjarige een eigen bedrijf starten. Alleen ben je nog steeds handelingsonbekwaam. Voor het nemen van grote beslissingen heb je dus ook bij een eigen bedrijf steeds toestemming van je ouders nodig.

Wil je een lening aangaan of andere contracten ondertekenen? Dan moet je hiervoor elke keer toestemming aan je ouders vragen. Het is niet mogelijk om een algemene toestemming te krijgen voor alle handelingen die je wilt gaan doen.

Het is verder verplicht om je bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Hiervoor moet je 1 van je ouders meenemen, tenzij je handlichting hebt.

Handlichting

Ben je jonger dan 16 jaar? Dan heb je altijd toestemming nodig van je ouders bij elke grote beslissing. Naast het geven van toestemming zijn je ouders ook aansprakelijk voor je handelen.

Als je niet voor elke handeling toestemming wilt vragen dan kun je ‘handlichting’ aanvragen bij de rechtbank. Hiervoor heb je eerst, je raad het al, toestemming nodig van je ouders. Door de handlichting word je alleen handelingsbekwaam voor de handelingen voor je eigen bedrijf. Voor alle privé handelingen heb je wel nog gewoon toestemming nodig. De handlichting geldt dus nog steeds niet voor die waterscooter.

Met een handlichting heb je dus niet meer voor alles toestemming nodig, maar ben je wel zelf aansprakelijk voor de gevolgen van je handelen! Soms is het daarom handig om toch even met je ouders te overleggen of die lening wel écht nodig is.

Lekker boeiend die toestemming, ik bepaal zelf wel wat ik doe!

Denk je eraan om toch te handelen zónder toestemming van je ouders? Helaas, leuk bedacht maar dat gaat niet. Je ouders hebben namelijk drie jaar de tijd om een handeling terug te draaien.

Vragen?

Heb je nog meer vragen over het starten van een eigen bedrijf als je minderjarig bent? Of heb je ergens hulp bij nodig? Neem dan contact met ons op.

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.