Legalloyd Blog - Freelance overeenkomst maken voor Dummies

Freelance overeenkomst maken voor Dummies

Het is alweer een tijdje zover: je VAR is niets meer waard. Je wilt er zeker van zijn dat de Belastingdienst je zzp-overeenkomst niet ziet als arbeidsovereenkomst. Maar hoe doe je dat? Waar moet je op letten? Op deze vragen geven we hieronder antwoord.

Geen tijd of zin om te lezen?
Maak zelf je freelance overeenkomst!

Hoe zat ook alweer? De Belastingdienst gaat een 'arbeidsrelatie' beoordelen aan de hand van de feiten: hoe gaat het er op de werkvloer aan toe? En ze bepalen hoe het zit op basis van overeenkomsten. Bij dat eerste kunnen we je niet helpen, maar we geven je wel dé tips om een goede freelance overeenkomst te maken.

1. Vrijheid en zelfstandigheid

Uit de overeenkomst moet blijken dat de zzp'er "vrij" is. Dit kan op twee manieren:

  1. De freelancer moet z'n werk kunnen doen zoals hij dat wil. Dat houdt in dat hij z'n eigen tijden bepaalt, dat hij zelf weet wat hij draagt en met welk gereedschap hij werkt; of
  2. De zzp'er hoeft het werk niet per se zelf te doen. Hij kan een ander zijn werk laten doen en de opdrachtgever heeft niets te zeggen over de vervanger.

Je bent helemaal zeker van een "vrije" overeenkomst als allebei deze punten erin verwerkt zijn, maar dat is in het geval van freelancers vaak lastig. Let er dus op dat je aan minimaal één van deze voorwaarden voldoet!

2. Maak geen arbeidsovereenkomst-achtige afspraken

Voorbeelden: doorbetaling bij ziekte, concurrentiebedingen, (doorbetaalde) vakantiedagen of een proeftijd. Just don't.

3. Let op "fictieve dienstbetrekkingen"

In sommige gevallen vindt de Belastingdienst dat de zzp'er misschien geen werknemer is, maar wel (fiscaal) zo behandeld moet worden. Dit zijn de fictieve dienstbetrekkingen. Als er sprake is van zo'n fictieve dienstbetrekking, moet de opdrachtgever aan allerlei belastingverplichtingen voldoen die normaal gesproken voor werkgevers gelden: hij moet bijvoorbeeld loonbelasting inhouden en kosten voor werknemersverzekeringen betalen. Een zzp'er heeft een fictieve dienstbetrekking met zijn opdrachtgever, als hij:

  • per week op twee dagen (of meer) voor zijn opdrachtgever werkt;
  • vanuit huis werk verricht voor de opdrachtgever; of
  • een artiest is.

In deze (en nog een aantal andere) gevallen, is het belangrijk om de regelingen voor fictieve dienstbetrekkingen uit te sluiten in de overeenkomst.

4. Het "loon"

Eigenlijk is het onverstandig om het in een freelance overeenkomst te hebben over "loon". Hierdoor wordt al snel het idee gewekt dat het gaat om een salaris. Woorden als "vergoeding" of "tarief" zijn al veel geschikter. Al is het maar voor de show.

Let erop dat het loon het best uitgedrukt kan worden in een tarief per uur of per project en dat er afspraken gemaakt worden over de betaling: de zzp'er kan bijvoorbeeld maandelijks factureren of hij laat zich bij oplevering van het project betalen.

Dit zijn de belangrijkste factoren. Als je deze verwerkt in je freelance overeenkomst, zal de Belastingdienst het niet zien als een arbeidsovereenkomst.

Dat klinkt als veel werk…

"Kan ik niet gewoon de overeenkomsten van de Belastingdienst gebruiken?"

Dat kan zeker. Maar de overeenkomsten van de Belastingdienst zijn eigenlijk alleen bedoeld ter inspiratie en zijn trouwens onleesbaar... Wij van Legalloyd adviseren dan ook de freelanceovereenkomst van Legalloyd!

Als je nog vragen hebt, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen!

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.