Legalloyd Blog - Hé! Pssst. Informatie over… geheimhouding door je werknemer

Hé! Pssst. Informatie over… geheimhouding door je werknemer

Niets zo gevoelig als vertrouwelijke bedrijfsinformatie. De eerste werkdag van een nieuwe werknemer? De eerste vergadering over een eventuele samenwerking met een ander bedrijf? Opwindende, nieuwe ontwikkelingen in een onderneming. Vergeet in je enthousiasme over nieuwe aanwinsten voor het bedrijf niet jezelf te beschermen.

Bij Legalloyd stel je zelf je arbeidsovereenkomst met geheimhoudingsbeding op!

De wet verbiedt een werknemer informatie over het bedrijf van zijn werkgever die hij geheim behoort te houden, wereldkundig te maken. Doet hij dat wel, dan kan dat reden zijn om hem te ontslaan. Bedrijfsinformatie mag aan geen enkel persoon doorverteld worden, voor wie die informatie niet bestemd is: het maakt dus niet uit of de werknemer aan de media, of op een verjaardagsborrel uit de school klapt.

Volgens de wet moet de werknemer ‘bijzonderheden over de onderneming’ voor zichzelf houden. Maar wat zijn dan precies ‘bijzonderheden over de onderneming’? Om die discussie over wettelijke begrippen te ontlopen, kan je het als werkgever beter op safe spelen en is het veiliger om samen met je werknemer een eigen geheimhoudingsbeding en (wanneer wettelijk toegestaan) een non-concurrentiebeding overeen te komen. Daarin kan je bepalen welke informatie de werknemer geheim moet houden – meestal bepaalt de werkgever dat dat alle informatie over de onderneming is – en dat de werknemer (met al zijn opgedane kennis en know-how) niet zomaar bij de concurrent aan de slag mag gaan na afloop van zijn dienstverband. Verder kan vastgelegd worden wat de gevolgen zullen zijn wanneer de werknemer deze bepalingen overtreedt, denk hierbij bijvoorbeeld aan een boetebepaling. Het is heel gebruikelijk dat een werkgever deze zaken in de arbeidsovereenkomst met de werknemer opneemt. Daarnaast kan de werkgever er ook voor kiezen om de werknemer een aparte geheimhoudingsverklaring te laten tekenen.

Houd als werkgever het volgende in de gaten:


 

1. Nieuw gezicht al op de werkvloer te vinden? Snel tekenen! – De werknemer moet zich (pas) aan de geheimhouding houden als de overeenkomst of verklaring getekend is.

2. Empower je personeel! – Laat werknemers zien hoe ze met bedrijfsgeheimen moeten omgaan en geef voorbeelden van gevoelige informatie.

3. Zwaaien met dat wijsvingertje. – Waarschuw je werknemers: wijs ze op hun (contractuele) beloftes en wat er kan gebeuren als ze die beloftes breken.

Pssst - in al onze arbeidsovereenkomsten heb je de mogelijkheid om een geheimhoudingsbeding en non-concurrentiebeding op te nemen. Maar let op: het is niet altijd toegestaan om een non-concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst op te nemen! Meer weten? Lees onze blogs over het concurrentiebeding in een arbeidscontract en het concurrentiebeding bij zzp'ers.

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.