Legalloyd Blog - Gelukkig nieuw (boek)jaar!

Gelukkig nieuw (boek)jaar!

 

Het is weer die tijd van het jaar: de kerstdiners zitten erop, de kruitdampen van het vuurwerk zijn opgetrokken en de dagen worden langzaam weer langer. Dit betekent voor veel ondernemers dat het 'boekjaar' er ook op zit. En dat betekent dat er veel moet gebeuren.

Zo moeten sommige ondernemers een 'balansdag' houden. En dan bedoelen we niet de gezond-eten-om-al-dat-slechte-eten-te-compenseren-balansdag, maar het tellen van de voorraden om de 'balans op te maken'. En sommige ondernemers moeten beginnen aan het opstellen van de jaarrekening. En... die 'deponeren'.

Moet ik een jaarrekening opstellen en deponeren?

Als je de vraag "Ben ik een ondernemer?" met een volmondig "Ja." beantwoordt, moet je ook een jaarrekening opstellen. Zowel BV's als eenmanszaken zijn verplicht om een complete boekhouding te hebben, met een winst- en verliesrekening.

Of de jaarrekening ook gedeponeerd moet worden, is weer een andere vraag. Kort door de bocht, is het antwoord: BV's en NV's wel, eenmanszaken en VOF's niet, maar daar zijn natuurlijk ook weer uitzonderingen op.

Uitzonderingen

VOF's
"Vennootschappen onder firma" moeten wel deponeren als alle "beherende vennoten" buitenlandse kapitaalvennootschappen zijn. Als vennoten bij een VOF dus allemaal Engelse Limiteds zijn, is er een deponeringsplicht.

BV's en NV's

 • Dochterbedrijven hoeven in bepaalde gevallen niet te deponeren. Dan moet 'de dochter' een duidelijke eenheid zijn met de moeder, wat tot uiting komt door:
  1. Een '403-verklaring': een (bij de KvK gedeponeerde) verklaring van het moederbedrijf, dat 'de moeder' aansprakelijk is voor eventuele schulden van 'de dochter'.
  2. Er moet toestemming zijn van de vergadering van aandeelhouders.
  3. Een 'geconsolideerde jaarrekening': een jaarrekening van het moederbedrijf waar het dochterbedrijf 'in opgenomen' is.
 • Pensioen- of stamrecht-BV's hoeven ook niet te deponeren, zo lang ze erg klein hebben en niet als doel hebben om winst te maken. Wel ben je dan verplicht een accountantsverklaring te deponeren bij de Kamer van Koophandel.

 

Oké, helder... Wanneer moet ik mijn jaarrekening deponeren?

Er is een aantal termijnen waarbinnen je moet werken.

 1. Binnen 5 maanden na het aflopen van het boekjaar moet de jaarrekening voorgelegd worden aan aandeelhouders.
 2. Vervolgens moet de jaarrekening binnen 2 maanden 'vastgesteld' worden.
 3. Na de vaststelling moet de jaarrekening binnen 8 dagen gedeponeerd worden.

Als het boekjaar van je onderneming afloopt op 31 december, moet de jaarrekening dus vóór 1 juni aan de aandeelhouders gepresenteerd worden. Gebeurt dit bijvoorbeeld op 31 mei, moet de vaststelling vóór 31 juli gebeuren. Vervolgens heb je dus nog 8 dagen om te deponeren.

En anders?

Logische vraag. Mocht je denken dat het 'allemaal vast niet zo streng zal zijn': guess again. Als je vennootschap failliet gaat, kan de bestuurder aansprakelijk gesteld worden. En alsof dat nog niet genoeg is; je begaat dan ook een 'financieel delict'. Dit houdt in dat je strafrechtelijk vervolgd kan worden, met een boete van duizenden euro's als resultaat... We raden je dus aan om je netjes aan de termijnen te houden.

Zit je nog met vragen? Die kun je altijd bij ons deponeren.

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.