Legalloyd Blog - Bent u verplicht uw KvK- en btw-nummer te vermelden?

Bent u verplicht uw KvK- en btw-nummer te vermelden?


Als ondernemer communiceert u vaak en op veel manieren met uw (potentiële) klanten en partners. Gelukkig hoeft dat niet meer allemaal op papier, want veel contact gaat tegenwoordig via de e-mail. Zijn onze bomen ook erg blij mee.


Maar met al die verschillende manieren van communiceren komen ook nieuwe regels en onduidelijkheden. Want op welke post bent u nou verplicht om welke gegevens te vermelden? Als u net start met uw bedrijf (of al een tijd bezig bent, maar geen tijd hebt gehad om u hierin te verdiepen) is het begrijpelijk dat u door de (blije) bomen het bos niet meer ziet. Wij zetten het graag voor u op een rijtje.KvK-nummer
Volgens de wet bent u verplicht uw KvK-nummer te vermelden op alle van uw onderneming uitgaande:
 • Brieven
 • Orders
 • Facturen
 • Offertes
 • En andere aankondigingen

Daarnaast zegt de wet dat u geen KvK-nummer hoeft te melden bij reclame-uitingen. Maar met de woorden “en alle andere aankondigingen” houdt de wet het weer lekker algemeen. Dit betekent dat niet alleen de ouderwetse briefpost voorzien moet zijn van een KvK-nummer, maar ook uw website en zelfs e-mails die afkomstig zijn van uw onderneming. Vermeld dus niet alleen uw handelsnaam in uw digitale handtekening, maar ook uw KvK-nummer.

Btw-nummer
U moet uw btw-nummer altijd op uw facturen zetten. U bent verplicht een factuur (met btw-nummer) te sturen naar klanten die een rechtspersoon zijn (ondernemingen, maar ook verenigingen). Naar consumenten hoeft dat meestal niet, tenzij uw klanten voor zeker 80% ondernemers zijn, want dan moet u altijd een factuur (met btw-nummer) geven. Op briefpapier en reclamemateriaal hoeft u geen btw-nummer te plaatsen.


De wet bepaalt verder dat u verplicht bent om het btw-nummer gemakkelijk, rechtstreeks en permanent toegankelijk te maken voor iedereen die uw dienst afneemt. Dit kan uiteraard op uw website, maar dat hoeft niet. U kunt zelf kiezen om uw btw-nummer:
 • telkens op eigen initiatief te verstrekken aan (potentiële) klanten;
 • te communiceren op de plaats waar de dienst wordt verricht of waar het contract wordt gesloten;
 • elektronisch toegankelijk te maken, waarbij u het adres (de URL) vooraf moet mededelen;
 • te vermelden in een informatiedocument waar uw diensten worden beschreven en dat u aan uw (potentiële) klanten geeft.
U kunt zelf bepalen welke vorm het beste bij uw onderneming past. Vaak zal het plaatsen van uw btw-nummer op uw website wel het makkelijkst zijn. En vergeet dus niet uw KvK-nummer op uw website te zetten.

Samenvattend:
 • Uw KvK-nummer moet op uw website staan en op alle correspondentie die u vanuit uw onderneming verstuurt.
 • Uw btw-nummer moet op alle facturen staan en op een plek waar het toegankelijk is voor iedereen die uw dienst afneemt.
 • Bij reclames hoeft u geen KvK-nummer en geen btw-nummer te vermelden.

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.