Legalloyd Blog - Bestaande lettertypes voor je logo gebruiken: mag dat?

Bestaande lettertypes voor je logo gebruiken: mag dat?

Bij een mooie onderneming hoort natuurlijk een mooi logo. Zo kunnen bestaande klanten je herkennen en maak je een goede indruk op potentiële nieuwe klanten. Het lettertype dat je kiest voor de tekst in het logo kan heel bepalend zijn voor de uitstraling ervan. Mag je zomaar elk lettertype kiezen dat je tegenkomt? En mag je hier zelf nog aan sleutelen om het écht perfect te krijgen? We leggen het je uit!

Lettertypes zijn creaties

En dus zijn ze beschermd door het auteursrecht. Net als een boek of een schilderij, is een lettertype namelijk een werk waar iemand tijd en creativiteit in heeft gestopt. De ontwerper van het lettertype heeft er dus de rechten op, waardoor jij het niet zomaar mag gebruiken in je logo. Moet je dan echt aan de ontwerper toestemming gaan vragen? Nee, meestal niet. Er zijn ontzettend veel lettertypes beschikbaar in Word, van Google en op het internet. Die lettertypes kun je dus gebruiken. Je moet je alleen wel aan de bijbehorende licentie houden.

 

Check de licentie

In de licentie staat namelijk beschreven wat je precies met het lettertype mag doen. Dat je ze gratis kunt gebruiken betekent namelijk niet dat je er mee mag doen wat je wilt. Sla de licentie er dus goed op na, want je mag niet alle lettertypen gratis gebruiken voor commerciële doeleinden. En dat een bedrijfslogo commercieel is mag duidelijk zijn.

Gelukkig zijn er veel licenties waaronder een hoop is toegestaan. Zo kun je Google Fonts en lettertypes met een Open Font License bijvoorbeeld gratis gebruiken, óók voor commerciële doeleinden zoals jouw logo. Bij andere licentie moet je soms een (klein) bedrag betalen om het lettertype commercieel in te zetten.

 

Doe-het-zelf

Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag gaan met het ontwerpen van letters! Bijvoorbeeld als de licentie heel strikt is, of er hoge kosten aan het commerciële gebruik zitten. Als je de letters helemaal zelf ontwerpt, dan ligt het auteursrecht natuurlijk bij jou. En die kun je vervolgens via een licentie weer door anderen laten gebruiken!

Je kunt ook een bestaand lettertype aanpassen, omdat je het nét niet mooi genoeg vindt bijvoorbeeld. In dat geval moet je goed opletten, want je moet genoeg afwijken van het origineel. Anders schendt je het auteursrecht van de ontwerper. Ook heb je zelf alleen het auteursrecht op jouw aanpassingen. Wil je helemaal zelf de rechten hebben, dan zal je dus iets geheel nieuws moeten bedenken.

Iemand anders maakt mijn logo

Je kunt je logo natuurlijk ook in opdracht laten maken. In dat geval is het aan de ontwerper om na te gaan wat er onder de licentie is toegestaan, of om een geheel nieuw ontwerp te maken. Het is dan wel aan te raden om in de opdrachtovereenkomst (of freelanceovereenkomst) op te nemen dat de ontwerper eventuele aansprakelijkheid op zich neemt. Zo hoef jij niet nauwlettend in de gaten te houden of de ontwerper goed de licentie volgt.

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.