Legalloyd Blog - Wat verandert er in 2017? Een overzicht van nieuwe regels.

Wat verandert er in 2017? Een overzicht van nieuwe regels.

Per 1 januari worden er weer veel nieuwe wetten van kracht. Wij hebben de belangrijkste nieuwe regels voor ondernemers op een rij gezet.

In dit overzicht:

Starten - Een bedrijf starten in 2017? Met deze nieuwe regels moet je rekening houden.
Personeel - Wat verandert er voor ondernemers met personeel?
Freelancer - De knipperlichtwetgeving voor freelancers gaat weer eens veranderen

Starten

Wil je een nieuwe onderneming starten in 2017? Wij raden de meeste starters aan om zo snel mogelijk een BV op te richten. Met een eenmanszaak of vof loop je nu eenmaal grotere aansprakelijkheidsrisico's.

De overheid helpt nu een beetje mee door de "gebruikelijk-loon"-regeling aan te passen. Als eigenaar van een BV hoef je jezelf dan niet meer ten minste €44.000,- salaris uit te keren, maar mag je de eerste 3 jaar het wettelijk minimumloon verdienen.

Wij hopen natuurlijk dat je snel meer kunt verdienen, maar dit maakt het in elk geval veel gemakkelijker om snel een BV te starten.

Oké, oké, ik ga over naar een BV


In 2017 is dit beeld geschiedenis...

Personeel

Heb je personeel in loondienst? Let dan op, het minimumloon gaat omhoog. Voor medewerkers van 23 jaar en ouder wordt het minimumloon straks € 1.551,60 per maand.

Waarom zou je een bedrag afronden als het ook zo kan, niet? ;-)

Daar staat tegenover dat de werkgeverslasten dalen voor werknemers met een salaris dat minder is dan 25% boven het mimimumloon. (Volg je 'm nog?)

Ten slotte is er een hele trits regels bijgekomen om de zogenaamde "schijnconstructies" met werknemers te voorkomen. Zo moet je meer gegevens vermelden op de loonstrook en mag je het loon niet meer volledig contant uitbetalen.

Freelancer

We hebben er al veel over gezegd (en geschreven), maar de Wet DBA wordt alwéér onder de loep genomen. Met de verkiezingen op komst zijn de regels voor freelancers politiek gevoelig materiaal geworden.

De Belastingdienst is ondertussen overspoeld met (model)contracten, ter beoordeling. Vele contracten zijn afgekeurd onder verwijzing naar de "modelovereenkomsten" van de Belastingdienst zelf. Door de grote onzekerheid die de nieuwe deregulering bracht voor opdrachtgevers en freelancers, heeft de staatssecretaris besloten de nieuwe regels rondom de Wet DBA uit te stellen tot 2018.

In de 2017 gaat de Belastingdienst dus nog niet controleren en geen boetes uitdelen. De Belastingdienst raadt - uiteraard - nog wel aan om gebruik te maken van de modelovereenkomsten. Ons advies? Doe dat vooral lekker niet. Het zijn namelijk onleesbare gedrochten. Zo. Die zit.

Oké, doe mij dan maar zo'n lekker leesbare freelanceovereenkomst.

Heb je vragen over deze nieuwe regels? Neem dan contact met ons op, of chat met ons.

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.