Legalloyd Blog - Ondernemen & intellectueel eigendom: de do's en don'ts

Ondernemen & intellectueel eigendom: de do's en don'ts

Ondernemen & intellectueel eigendom – de do’s en don’ts

Het starten van een bedrijf brengt risico’s met zich mee. Als je met een geweldig goed concept komt, wil je dit uiteraard beschermen. Voor wat betreft het beschermen van deze intellectuele eigendomsrechten (IE-rechten) zijn er een aantal dingen waar je als startende ondernemer bedacht op moet zijn. Hieronder een aantal do’s en don’ts op een rijtje:

 

1.            DO – Maak goede afspraken

Er komt waarschijnlijk een moment dat je andere partijen inschakelt voor bepaalde processen binnen je bedrijf. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een andere partij inschakelt voor de verpakking van je product of het ontwerpen van je logo. Besteed in dit geval dan voldoende aandacht aan het contract dat je met deze partij aangaat. Laat bijvoorbeeld middels een akte van overdracht auteursrechten de auteursrechten aan jezelf overdragen. Anders blijft het auteursrecht (in dit geval op de productverpakking/het logo) bij de maker (de ontwerper) rusten.

Ditzelfde geldt tav het ontwikkelen van software. Het is van groot belang om duidelijke afspraken te maken over de overdracht dan wel het gebruik van de auteursrechten die op de software rusten, omdat de ontwikkelaar van de software juridisch gezien de eigenaar van de ‘source code’ wordt. De overdracht kan middels een akte van overdracht auteursrechten worden geregeld, het gebruik (en de hieraan verbonden voorwaarden) van de software kan worden vastgelegd in een licentieovereenkomst. Zorg er ten slotte ook voor dat eventuele andere ontwikkelaars toegang hebben tot en kennis hebben van de source code. Zo voorkom je dat je na verloop van tijd een nieuwe code nodig hebt.

 

2.            DON’T – Vergeet je merk niet te deponeren

Elk bedrijf heeft een handelsmerk. Dit is erg belangrijk, omdat het - potentiële - klanten in staat stelt jou als bedrijf te herkennen. Het is dan ook van belang om veel tijd en aandacht te besteden aan het bedenken van je merk. Zorg er in ieder geval voor dat je merk niet te beschrijvend is. Maar daarna ben je nog niet klaar! Om een goede bescherming van je merk te krijgen moet je het merk deponeren in het merkenregister. Dit kan op Benelux en EU-niveau, maar ook een internationale deponering is mogelijk.

 

3.            DO – Bescherm ook je ideeën  

Een idee an sich is niet te beschermen. De uitwerking ervan, zoals een concreet product, proces of dienst, wél. Het is dus belangrijk om je idee in de 'ontwikkelingsfase' te beschermen. Dit kan via een i-DEPOT. Het vastleggen van een idee of concept in het i-DEPOT van het BOIP is een goede optie voor iedereen die (regelmatig) nieuwe ideeën heeft.

Het is daarnaast sowieso niet slim om je idee met veel mensen te delen. Doe dit alleen als het echt moet, bijvoorbeeld om investeerders aan te trekken. En als je wel informatie deelt, zorg er dan voor dat je alleen de relevante delen ervan deelt (geef het niet zomaar in één keer door). Zorg er bovendien voor dat je de belangrijkste informatie niet digitaal verstuurt, maar dat je een hardcopy meeneemt naar een vergadering. Ten slotte is het altijd aan te raden om op voorhand een geheimhoudingsovereenkomst te laten ondertekenen als je besluit om je idee met een ander te delen. Better safe than sorry!

 

4.            DON’T Onnodige patentaanvragen

Patenten (octrooien) zijn vrij duur. De kosten van de aanvraag + kosten van de octrooigemachtigde zitten al snel rond de €10.000. En het beschermen van je patent tegen inbreuken kost je soms wel het dubbele van dit bedrag. Je idee moet deze bedragen dus echt waard zijn. Heb je een idee (bijvoorbeeld een technisch product of uitvinding) dat echt geniaal en winstgevend is? Ga ervoor. Komt jouw idee al veel vaker voor? Dan kun je je geld wellicht beter aan andere dingen uitgeven.

 

Heb je nog vragen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen!

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.