Legalloyd Blog - De 'gouden handdruk' - hoe hoog moet een ontslagvergoeding zijn?

De 'gouden handdruk' - hoe hoog moet een ontslagvergoeding zijn?

Een vervelende situatie, op z'n zachtst gezegd. Jij en je werknemer kunnen niet verder. Om welke reden dan ook. Het is tijd om afscheid te nemen. Aan de borreltafel vroeg je oom zich af of je dan niet een "hele dikke, vette ontslagpremie" moest betalen. Goede vraag, oom.

Eerst een misvatting uit de weg nemen. Je hoeft heus niet altijd een ontslagvergoeding te betalen. Je bent hoe dan ook in the clear bent als je:

  • je werknemer (terecht én op een goede manier) op staande voet ontslaat;
  • werknemer minder dan twee jaar in dienst is; of
  • het contract van je werknemer niet verlengt.

Val je niet onder één van deze drie punten? Dan gaan we dooooorrrrr.

Transitievergoeding

Als je werknemer al langer dan twee jaar in dienst is, is de kans groot dat je wél een ontslagvergoeding moet betalen, als je je werknemer ontslaat. Dat hele 'ontslaan' kun je op twee manieren doen, namelijk:

  • met een ontslagvergunning van het UWV; of
  • via een ontbinding door de rechter.

De UWV-route neem je als je je werknemer echt niet meer kunt betalen of als je werknemer al langer dan twee jaar niet kan werken door ziekte. Naar de rechtbank ga je als je... nouja, in alle andere gevallen, eigenlijk.

Voor de ontslagvergoeding maakt deze 'keuze' eigenlijk geen snars uit. Waarom niet? Omdat je van allebei dezelfde vergoeding moet betalen, de Transitievergoeding.

Hoe hoog is een transitievergoeding?

Een transitievergoeding is voor de eerste 10 jaar: een zesde maandsalaris per half dienstjaar. Voor de jaren erna is het een kwart maandsalaris per half dienstjaar. En "maandsalaris" is het bruto salaris inclusief vakantiegeld.

Zo. Dat was droog, hè? Voorbeeldsommetje doen?

Maak kennis met Fred. Fred is een verkoper bij een winkel voor fopspullen. Fred doet dat al een tijdje; 14 jaar en 7 maanden, maar hij moet er nu helaas uit. De reden is wat vaag, maar voor de berekening van de transitievergoeding ook niet van belang. Op het moment dat hij ontslagen wordt, is zijn salaris €5.000 bruto per maand. Dat is exclusief 8% vakantiegeld. Zo. Here we go, dan maar.

Over de eerste tien jaar: 1/6e van (€5.000 + 8% van €5.000) x 20 halve jaren = €18.000,-
Over de vier en een half jaar erna: 1/4e van (€5.000 + 8% van €5.000) x 9 halve jaren = €12.150,-
Over de overgebleven maand: Niks: alleen volgemaakte halfjaren tellen = €0,-      +
    €30.150,-
Thanks! Klap maar weer dicht.

Vaststellingsovereenkomst

Maar misschien heb je wel goed met je werknemer overlegd en zijn jullie het erover eens dat jullie niet verder kunnen. Dan is je volgende stap het opstellen van een vaststellingsovereenkomst. Daarin kun je afspreken wat je wilt. En dan is de transitievergoeding niet van toepassing. Maaaaarr...

Je werknemer kan informatie inwinnen bij een jurist. En die jurist vertelt dan (als het een goeie is) over de transitievergoeding. Dus: de kans dat je bij het opstellen van een vaststellingsovereenkomst rekening moet houden met de hoogte van een eventuele transitievergoeding, is, uhm... best wel groot.

Heb je nog vragen over de transitievergoeding? Je kunt mailen naar info@legalloyd.com.

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.