Legalloyd Blog - Open source software: waar moet je op letten?

Open source software: waar moet je op letten?

Iedereen maakt gebruik van software. Denk aan computerprogramma’s en de apps op je telefoon. Grote kans dat ook jouw onderneming – voor een deel – afhankelijk is van software. Het ontwikkelen van geheel nieuwe software kan erg tijdrovend zijn. De oplossing om tijd en moeite te besparen? Je hebt er vast wel eens van gehoord: open source software. Maar wat is dit precies en wanneer mag je dit ‘vrij’ gebruiken?

Wat is open source software?

Open source software is – what’s in a name – software waarvan de broncode openbaar is. Die broncode is voor iedereen beschikbaar, dus in principe kan iedereen met die bestaande software verder werken. Het is alleen een misverstand om te denken dat dat je er alles mee kunt doen wat je wilt. De software is wel degelijk beschermd! De maker van de software heeft het auteursrecht. Hij is (en blijft) dus degene die bepaalt wat er met de software mag gebeuren. Bij open source heeft de maker de broncode openbaar gemaakt onder een open source licentie. In die licentie zijn allerlei voorwaarden opgenomen om de software te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de looptijd van de licentie, of het aantal personen dat van de licentie gebruik mag maken.

Toestemming én verplichtingen

De open source licentie geeft dus toestemming om de software te gebruiken, maar bepaalt ook onder welke voorwaarden. Er zijn talloze open source licenties in omloop. Al die soorten zijn – kort gezegd – in te delen in drie categorieën:

 1. Geen plicht tot openbaarmaking
  Als je open source software met een licentie uit deze categorie gebruikt, dan ben je alleen maar verplicht om de naam van de oorspronkelijke maker te vermelden. Je hoeft jouw aanpassingen en toevoegingen zelf niet openbaar te maken. Zou kun je alles wat je met de broncode hebt gedaan dus voor jezelf houden. Bijvoorbeeld: BSD en MIT licenties
   
 2. Gedeeltelijke plicht tot openbaarmaking
  Bij deze vorm van open source hoef je jouw uiteindelijke code niet prijs te geven. Wél moet je jouw wijzigingen en verbeteringen in de originele broncode openbaar maken. Een deel van jouw inspanningen zal dus toegankelijk worden voor nieuwe gebruikers.
  Bijvoorbeeld: LGPL licenties
   
 3. Volledige plicht tot openbaarmaking
  Dit is het soort licentie waaronder je het minste voor jezelf mag houden: ook de code die jij zelf ontwikkelt met behulp van de broncode moet je openbaar maken voor anderen.
  Bijvoorbeeld: GPL licenties

Een overzicht van alle soorten open source licenties kun je hier vinden.

Hoe weet ik welke licentie voor mij geldt?

Dat hangt er vanaf of jij zelf de open source broncode ontwikkelt of niet. Wil je voortborduren op bestaande broncode? Dan moet je kijken onder welke licentie die openbaar is gemaakt. Daarin staat in hoeverre jij jouw code ook openbaar moet maken. Ontwikkel je zelf broncode die je via open source beschikbaar wilt stellen? Dan mag je zelf bepalen onder welke vorm licentie je dit doet.

Elke vorm van licentie heeft zo zijn voor- en nadelen. Hoe meer er openbaar gemaakt moet worden, hoe meer toekomstige gebruikers er aan hebben. Maar: zo kunnen je concurrenten er ook eerder mee vandoor gaan. Je zult zelf moeten afwegen onder welke licentie je het liefste werkt.

Vragen?

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan gerust contact met ons op.

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.