Legalloyd Blog - Oproepkracht opeens een vaste kracht?

Oproepkracht opeens een vaste kracht?

De regels voor oproepkrachten roepen veel vragen op. Zo ook deze week:

"Klopt het dat we oproepkrachten een ander contract moeten geven als zij 6 maanden een bepaald minimaal aantal uur per maand hebben gewerkt?"

Ons antwoord: nee, dat hoeft niet. Ook na 6 maanden kun je met een oproepcontract werken. Daar zitten wel risico's voor de werkgever aan vast. Maar welke?

Een werknemer mag er op rekenen dat hij/zij een bepaald aantal uren kan/mag werken. Dit 'bepaald aantal uren' is het gemiddelde per maand over de afgelopen drie maanden. Is het een periode rustig en kun je je werknemer niet aan het werk zetten? Dat is het risico van ondernemen en daar mag de werknemer niet 'de dupe' van zijn.

Spelregel 628 uit de wet zegt: je moet je werknemer doorbetalen als hij niet werkt en dat jouw risico is. Een 'gebrek aan werk' is jouw risico.

Tenzij…

…je in de arbeidsovereenkomst afspreekt dat deze regel, voor de eerste zes maanden niet van toepassing is.

Het is in dit geval dus zo dat je werknemers de kans moet geven om een bepaald aantal uren te werken. Mogen ze meer werken, maar werken ze niet omdat ze zelf niet kunnen of willen? Dan valt dit niet onder jouw risico en hoef je dus ook niet door te betalen. Op deze manier blijven ze werken op basis van een oproepcontract.

Je hoeft je personeel dus niet na 6 maanden een (vast) contract te bieden met een bepaald aantal uren. Jij en je werknemer kunnen gewoon op basis van een nul uren contract blijven werken.

Heb je een soortgelijke vraag? Neem dan contact met ons op!

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.