Legalloyd Blog - Nul-urencontract en vakantiedagen: hoe los je dat op?

Nul-urencontract en vakantiedagen: hoe los je dat op?

Wij krijgen vaak de vraag hoe ‘het nou zit’ met oproepkrachten en vakantiedagen. In deze blog geven we je het antwoord op twee vragen. Ten eerste weet je aan het eind van deze blog hoeveel doorbetaalde vrije uren je werknemer van je moet krijgen. Maar we vertellen je ook op welke manieren je werknemer die kan ‘opnemen’.

Eerst even dit: oproepkrachten hebben ‘gewoon’ recht op vakantiedagen. Oproepkrachten hebben nu eenmaal dezelfde rechten als mensen met een ‘gewoon’ contract. Maar een belangrijk verschil is wel dat het bij oproepcontracten niet duidelijk is hoeveel uren of dagen deze werknemer recht op heeft.

 

Hoeveelheid uren

Omdat het onduidelijk is hoeveel uren een oproepkracht krijgt, is er een mooie vuistregel: de werknemer verdient één vakantieuur als hij of zij 13 uur gewerkt heeft. Dit komt ook wel neer op 0,077 uur per gewerkt uur. Deze cijfers rekenen natuurlijk niet heel lekker en leveren toch al gauw komma-getallen op. Gelukkig kunnen veel salarisadministratiekantoren hier goed mee omgaan en dit goed voor je bijhouden. En anders kunnen rekenmachines dit natuurlijk ook goed oplossen voor je!

Een andere oplossing is om deze niet-zo-mooie getallen af te ronden, maar let op! Die 0,077 uur per gewerkt uur (of dat ene uur per 13 gewerkte uren) is een minimum. Dus als je dit wilt afronden, moet dat in het voordeel van de oproepkracht. Bijvoorbeeld: een uur per 12 gewerkte uren, of: 0,08 uur per gewerkt uur.

Maar: hoe neemt je werknemer die opgebouwde uren vervolgens op?

 

Uren opnemen

Voor het opnemen van vakantie-uren en vakantiedagen, heeft de oproepkracht (of heb jij) twee smaken.

  1. De oproepkracht bouwt een saldo op en kan bijvoorbeeld vragen om één of twee weken vakantie, waarin je vervolgens ‘doorbetaalt’. Je kunt samen met je werknemer afspreken hoeveel vakantie-uren je uitbetaalt. Dit zorgt er wel voor dat je dat netjes bij moet houden (of moet laten houden door een salarisadministrateur).
  2. Je kunt de uren ‘direct’ op laten nemen. Dit houdt dus in dat je een oproepkracht die 85 uur gewerkt heeft in één maand, loon betaalt van 91,55 uur (85 + 85 x 0,077).

Heb je hier nog vragen over? Kunnen wij je helpen? Laat het ons dan vooral weten!

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.