Legalloyd Blog - Inbreng eenmanszaak in BV: de opties

Inbreng eenmanszaak in BV: de opties

De eenmanszaak is onder startende ondernemers een populaire keuze. Maar een succesvolle ondernemer kan zijn eenmanszaak op den duur beter omzetten in een BV. Het is belangrijk om te weten waarom en wanneer zo’n overstap van eenmanszaak naar BV loont voor jouw onderneming. Maar goed, als je eenmaal de keuze hebt gemaakt om de overstap van eenmanszaak naar BV te maken ben je er nog niet. Het moet immers nog wel gebeuren. Maar hoe?

Het is niet wat je noemt een erg spannende vraag, maar wél een belangrijke. De manier waarop je je eenmanszaak omzet in een BV is namelijk bepalend voor de hoogte van de eventuele belastingclaim die ermee gepaard gaat. Er zijn drie manieren waarop je je eenmanszaak kunt omzetten in een BV. Geen breed aanbod, maar de verkeerde keuze kan je duizenden euro’s extra aan belasting kosten. Fijn voor de mannen en vrouwen die de blauwe envelopjes versturen, maar een stuk minder fijn voor jou en je onderneming.

Optie 1: Activa-passiva transactie

De snelste en goedkoopste methode om van een eenmanszaak over te stappen op een BV is door middel van een activa-passiva transactie. Dit is ook meteen de populairste optie. Het idee is simpel. Je richt een BV op en ‘verkoopt’ alle bedrijfsmiddelen van je eenmanszaak aan je nieuwe BV. Je draagt dus alle bezittingen en schulden van je eenmanszaak over aan je BV.

 
Starterpack:
Activa-passiva transactie

Bij deze overdracht behaal je eventueel stakingswinst. De stakingswinst is het verschil tussen de boekwaarde (waarde op de balans) van je onderneming en de daadwerkelijke waarde op het moment dat je hem overdraagt. Het bestaat uit de in de onderneming aanwezige fiscale en stille reserves (de meerwaarde) en de goodwill. Over deze stakingswinst ben je inkomstenbelasting verschuldigd. De pijn wordt enigszins verzacht door de zogenaamde stakingsaftrek. Dit is een soort belastingvrije voet van €3.630. Daarnaast kun je gebruik maken van een lijfrentepremieaftrek. Je mag dan een deel van de stakingswinst gebruiken voor de betaling van lijfrentepremies.

Het grote voordeel van de activa-passiva transactie is dat je het gemakkelijk zelf kunt regelen. Je hoeft, in tegenstelling tot de andere twee opties, niks af te stemmen met de Belastingdienst en er zijn geen bijkomende kosten voor de inbreng van je onderneming in de BV. Je hoeft niet naar de notaris, want de documenten voor een activa-passiva transactie kunt je zelf opstellen.

Een nadeel is uiteraard de belastingclaim op de stakingswinst. Wel is het zo dat hierdoor hogere (of zelfs extra) posten op de balans van de BV komen te staan, waarop je dus meer kunt afschrijven. Van deze methode kun je daarnaast niet met terugwerkende kracht gebruik maken (dat zou fiscaal namelijk voordelig kunnen zijn).  

Optie 2: Geruisloze inbreng van eenmanszaak in BV

Bij de geruisloze inbreng wordt je onderneming feitelijk niet gestaakt en wordt ervan uitgegaan dat de eindbalans van je eenmanszaak gelijk is aan de beginbalans van de BV. De BV gaat dan met dezelfde boekwaarden verder. Je hoeft dus niet af te rekenen over de reserves en goodwill. Dit maakt de geruisloze inbreng interessant als je veel meerwaarde en goodwill in je onderneming hebt. Denk aan een goed gevulde opdrachtenportefeuille, een populaire website of een bedrijfspand dat in werkelijkheid meer waard is dan de boekwaarde. Je hoeft hierover dan geen inkomstenbelasting te betalen.

Bij de geruisloze inbreng hoef je dus niet af te rekenen met de Belastingdienst. Vertel dat maar aan je vrienden!

De geruisloze inbreng kan eventueel negen maanden terugwerken. Wil je vanaf 1 januari verder in een BV, dan moet de geruisloze inbreng geschied zijn voor 1 oktober. Let wel op: als je je eenmanszaak geruisloos inbrengt in een BV dan mag je de onderneming in de drie jaren daarna niet verkopen!

Een geruisloze inbreng is minder simpel dan de activa-passiva transactie. Je kunt het niet zelf regelen. Rondom de inbreng moet het één en ander door de notaris worden geregeld en de Belastingdienst moet de inbreng(akte) goedkeuren.

Optie 3: Ruisende inbreng van eenmanszaak in BV

De ruisende inbreng is de minst gekozen optie. Bij de ruisende inbreng wordt je onderneming voor de Belastingdienst gestaakt. Je moet dus net als bij de activa-passiva transactie afrekenen over de stakingswinst. Ook hierbij kun je gebruik maken van de stakingswinstaftrek en de lijfrentepremieaftrek. Na de inbreng van je eenmanszaak hervat je de onderneming in je BV met de nieuwe (werkelijk actuele) boekwaarden.

De ruisende inbreng kan drie maanden terugwerken. Als je vanaf 1 januari verder wil in een BV, moet je de eenmanszaak voor 1 april ruisend hebben ingebracht. Ook bij de ruisende inbreng heb je een notaris (en ook een accountant) nodig en moet je afstemmen met de Belastingdienst.

Dus…

In veruit de meeste gevallen ligt het voor de hand om gebruik te maken van een simpele activa-passiva transactie. Kies hier echter niet blind voor. Heb je bijvoorbeeld heel veel reserves en goodwill opgebouwd in je onderneming, dan kan een geruisloze inbreng eventueel lonen. Het is erg belangrijk om goed de fiscale gevolgen van de omzetting van je eenmanszaak in een nieuwe BV op een rijtje te hebben voor je een keuze maakt tussen de drie genoemde opties.

Ik heb ineens een BV, wat nu?

Als je een BV hebt opgericht en succesvol je onderneming hebt overgedragen verandert er een hoop. Zo moet je onder andere overeenkomsten sluiten tussen de BV en de directeur-grootaandeelhouder, voortaan de jaarrekening deponeren en in het vervolg ook aangifte loonbelasting en vennootschapsbelasting doen. Daarnaast is het belangrijk dat je je relaties (klanten, leveranciers, financiers etc.) op de hoogte brengt van het feit dat ze voortaan met een BV te maken hebben. Ten slotte wordt bij de omzetting van een eenmanszaak in een BV vaak direct gekozen voor een constructie met een Beheer BV en een Werk BV. Dit is vanuit het oogpunt van aansprakelijkheid erg aantrekkelijk. Kijk dus verder dan je neus lang is: denk vóór de omzetting ook aan alles waar je ná de omzetting met je nieuwe BV mee te maken krijgt!

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.