Legalloyd Blog - Over de vloer bij onze klanten: Gigstarter

Over de vloer bij onze klanten: Gigstarter

Feesten, bruiloften en diners vindt iedereen leuk om te organiseren. Een locatie, drankjes en aankleding regelen we vrij gemakkelijk zelf, maar muziek? Dat is best lastig. Zeker als je live muziek wil en niet echt lekker in ‘het wereldje’ zit. En dat terwijl de wat minder bekende muzikant maar wat graag op je evenement zou willen spelen. Maar hij heeft soms juist weer moeite om zichzelf te verkopen. Gigstarter biedt de oplossing in de vorm van een platform dat deze partijen koppelt. Van Leids orkest Leiden Sinfonietta tot heftige rockband Silent War. Ik was op de koffie bij Gigstarter om met Tom van der Velpen te praten over het platform, ‘het wereldje’ en de ‘rompslomp’ waar men tegenaan loopt bij muziekboekingen.

Wat doen jullie?

Gigstarter biedt een platform dat muzikanten en iedereen die op zoek is naar live muziek samenbrengt. Dat klinkt simpel en dat is het ook: na een paar minuten op de site van Gistarter snap je hoe de dienst werkt en ben je waarschijnlijk al enkele Youtubefilmpjes van boekbare liveacts verder. Gigstarter vraagt geen marge per optreden. Muzikanten bieden zich gratis aan. En via de site kun je in contact komen met de muzikanten om ze ook daadwerkelijk te boeken voor je evenement.
Voor niets gaat de zon op, dus waar wordt het geld verdiend, Tom? “We bieden voor muzikanten ook een abonnement van 5 euro per maand met meer mogelijkheden. Zo kunnen artiesten met een pro-abonnement reviews plaatsen van ervaringen buiten Gigstarter evenementen om. Dit is niet mogelijk met een regulier abonnement. Daarnaast verschijnen hun gigs in de agendafunctie op de homepage en bieden we ze meer gereedschap om hun profiel uit te breiden. Veel van onze artiestenboekers weten eigenlijk niet zo goed wat ze willen. Regelmatig krijgen we bijvoorbeeld een aanvraag als: “Ik wil een leuke jazzband en daarna een DJ op mijn evenement.” Wij zullen dan eerst door onze lijst van betalende artiesten (natuurlijk) gaan om te kijken of we een geschikte gig kunnen vinden.”

het kantoor van Gigstarter zit in een kunst/meubelatelier. Alles waar Tom en ik aan- en opzitten is trouwens te koop ;-)
Als ik Tom vraag om een recente ontwikkeling die ze erg cool vinden bij Gigstarter: “In het begin hadden we met name bands en dj’s, simpelweg omdat het ons ‘eigen straatje’ is. Sinds kort bieden we ook klassieke acts aan en kun je bijvoorbeeld een heel orkest huren voor in de woonkamer. Dat vind ik zo ongelooflijk cool. Dergelijke optredens zijn dus echt niet alleen weggelegd voor Lords op een groot landgoed.”  

Administratieve en juridische rompslomp van artiesten

“Als beginnende artiest weet je eigenlijk niet zo goed wat je allemaal moet ‘eisen’ voor je optreden. En dan heb ik het niet over een bak met blauwe m&m’s... Nee, dan bedoel ik bijvoorbeeld afspraken over de aanwezigheid van genoeg stopcontacten, over reiskosten, over plotselinge ziekte van de artiest en zo kan ik nog wel even doorgaan. Deze afspraken zijn erg belangrijk, maar ook grotendeels standaardwerk. Dat standaardwerk is niet moeilijk, maar daar moet je wel even bij op weg geholpen worden.”

Met deze gasten moet je duidelijke afspraken maken...
En dat is waar Legalloyd om de hoek komt kijken: “Wij hebben inmiddels veel ervaring met live acts. Met deze kennis helpen we muzikanten op weg bij hun boekingen. Voor het juridische deel maken wij dankbaar gebruik van de kennis van Legalloyd. Er zitten daar mensen die ervaring hebben met boekingen en de muziekwereld, waardoor we altijd even de telefoon kunnen pakken als we het zelf niet zeker weten. Dat is een fijn gevoel.” Daarnaast is het voor muzikanten die zich hebben aangesloten bij Gigstarter natuurlijk fijn dat de salesproblematiek voor een deel wordt weggenomen, omdat ze op een specifiek platform staan. Een manager is dus niet meer nodig. Doe het zelf!


Geen stopcontact? Dan maar dit...

Inspirators en ideologie

Concurrenten of vergelijkbare producten zijn er nog niet echt, maar Gigstarter laat zich graag inspireren door het grote AirBnB. Tom: “Zij brachten een uniek product op de markt, waarmee zowel boekers als aanbieders over het algemeen heel blij zijn. Ik kijk graag naar de manier waarop ze bemiddelen en hun reviewsysteem neerzetten. Alles is gebruiksvriendelijk, klantgericht en met een hoop aandacht en gereedschap voor de huizenaanbieders.”
Gigstarter houdt vast aan haar ideologie en stapt niet zomaar over naar een businessmodel dat veel lucratiever zou kunnen zijn. “We willen de naam ‘van muzikanten voor muzikanten’ houden. Daar passen addertjes onder het gras niet bij. Er zit nog veel groei in het bedrijf en wij denken dat te genereren door klanten tevreden te houden.” Gigstarter groeit zeker: het bedrijf heeft inmiddels meer dan 600 artiesten en bemiddelde vorige maand bij ruim 80 optredens. Waaronder één bij Poptempel Paradiso. Zij hebben voor het eerst een artiest via Gigstarter geregeld. De Dirty Undies staan op het ballonnenfeest op 28 December.  Gigstarter, een bedrijf om in de gaten te houden dus!

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.