Legalloyd Blog - Over de vloer bij onze klanten: Ace & Tate

Over de vloer bij onze klanten: Ace & Tate

Kunnen we ook met jou meedenken?
Neem contact op

De tijden dat je niet cool was met een bril liggen ver achter ons. De bril is hotter dan ooit en daar ben ik – als brillendrager – maar wat blij mee. Bovendien is een bril het meest in het oog springende item dat je kan dragen. Toch hebben we er vaak maar één... Want: behoorlijk duur spul, toch? De mannen van Ace & Tate denken daar anders over. Ik sprak met Camiel de Lange, co-founder van Ace & Tate over brillen, pop-up stores en juridische valkuilen die innovatieve start-ups moeten vermijden.

Ace & Tate verkoopt (zonne)brillen. Online, maar sinds kort ook in hun fysieke, eigen winkels (soms inclusief oogmeting). “We geven honderden euro’s uit aan kleding, maar een bril kopen we zelden. We passen daardoor onze bril nooit aan op onze look en dat is zonde.”

De bril is niet zomaar een accessoire. Meer “in your face” wordt het niet. De oplossing? Betaalbare brillen. En dat is wat Ace & Tate doet: betaalbare en modieuze brillen aanbieden (Sinds 2013 biedt Ace & Tate kwalitatieve, stijlvolle maar betaalbare brillen en zonnebrillen voor 98 euro, inclusief glazen op sterkte). Het bedrijf werkt nét even anders dan de traditionele opticien. Ace & Tate regelt namelijk elk deel van het productie- en verkoopproces zelf. Van de vervaardiging tot het eindproduct. Van het design tot de fabricage van glazen. Het woord tussenhandel komt niet voor in de bedrijfsideologie van Camiel de Lange en zijn compagnons.

Het enthousiasme straalt van Camiel  af. Ik ben daardoor erg benieuwd op welke recente ontwikkeling hij trots is. “Eerlijk is eerlijk, ik blijf het te gek vinden om een wildvreemde op straat te zien met een Ace & Tate bril. Daarnaast vind ik het leuk om te zien hoeveel mensen reageren op onze vacatures. Eén van onze (onuitgesproken) doelen aan het begin was een fijne, warme werkplek aanbieden. Volgens mij hebben we dat voor elkaar. Nu vasthouden!”

Een ontwikkeling waar de brildragers bij Legalloyd blij mee zijn (#supportyourlocal) is de toevoeging van een oogmeting in de zaak. Je kon je ogen al laten meten bij diverse partner opticiens, maar alles onder één dak is weer een mooie volgende stap.

 

Pop-up stores

Het bedrijf verkocht bij de start alleen brillen online. Toch waren er veel klanten die brillen wilden passen op het toenmalig hoofdkantoor. Dat smaakte naar meer: in korte tijd heeft Ace & Tate diverse pop-up stores geopend. Zo verscheen er één op de Van Woustraat in de Pijp in Amsterdam en heeft ook Rotterdam op de Lijnbaan een pop-up store van Ace & Tate mogen verwelkomen. Een pop-up store kan van grote toegevoegde waarde zijn voor een jonge onderneming. “Een pop-up store is een goede manier om te testen of een winkel in een bepaalde regio zou werken. De winkels zijn tijdelijk van aard, waardoor de huur vaak laag is. Pop-up stores zijn voor ons goede testcases. Door de resultaten van deze projecten hebben we besloten vaste winkels te openen in Rotterdam, Utrecht en Berlijn.

Camiel over (juridische) valkuilen voor innovatieve start-ups

Bij innovatieve ondernemingen ben je bezig met ontwikkelen. In dat proces zie je vaak iets over het hoofd. “Eén van de basisprincipes van een start-up is dat je ‘scalable’ bent. Daarmee bedoel ik dat het concept zoals het in land A werkt, ook in land B moet werken. Hier schuilt een grote valkuil, omdat het juridische systeem in land A niet zoals in land B is. Dit hebben wij ondervonden in bijvoorbeeld Duitsland. Waar je in Nederland gewoon brillen mag verkopen, heb je in Duitsland een officieel certificaat nodig. En ga je dan toch brillen verkopen? Dan loop je het risico op hoge boetes. Ik zou dus willen zeggen: ga je uitbreiden? Schakel dan direct juridische hulp in.”

Branding

Naast deze juridische valkuil benadrukt Camiel het gevaar om je ‘branding’ uit het oog te verliezen “Bedrijven steken veel tijd en geld in de zoektocht naar het juiste product bij de juiste doelgroep. Ik zie veel bedrijven (snel) wisselen van core-product en dat is zonde. Zeker omdat ondernemers een duidelijk doel en vaak merk voor ogen hebben als ze beginnen.”

Camiel houdt sterk vast aan de ‘brand identity’ van zijn bedrijf. Hij moet dan ongetwijfeld ook voorbeelden, of inspiraties hebben. “Dat klopt, het bedrijf Bonobos zet met hun kleding een – in mijn ogen – perfecte merkbeleving neer. Kijk maar eens op de site: het beeld, de gebruikte fonts en aangeboden kleding passen bij elkaar. Ook Everlane houden wij in de gaten. Ik was eigenlijk direct verkocht aan dat merk. De slogan ‘Modern Basics. Radical Transparancy’, komt duidelijk terug in de aangeboden producten.

Onze limonade is bijna op, maar ik zou het erg leuk vinden om weg te lopen met een primeur. “Haha, die heb je eigenlijk al: weinig mensen weten dat we binnenkort nieuwe retailwinkels gaan openen, hoor. Maar vooruit: we gaan binnenkort ook voor het eerst frames aanbieden die helemaal van metaal zijn.” Leuk, dan weten de douaniers van Schiphol ook gelijk van het merk als het zoveelste poortje afgaat door een Ace & Tate bril.

Bas Dijkmans van Gunst

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.