Legalloyd Blog - Marten Blankesteijn: "Blendle lost een groot probleem op."

Marten Blankesteijn: "Blendle lost een groot probleem op."

Ik ben weinig in het land tegenwoordig, maar in het weekend werk ik thuis, dan kan ik bellen.dz Dus bel ik Marten Blankesteijn op zaterdag om vier uur ǯs middags thuis. Hij is één van de twee oprichters van het succesvolle Blendle, hét online platform waar je in plaats van de gehele edities, stukken uit kranten en tijdschriften koopt.

Wat is het?

Het gaat goed met Blendle. Vorig jaar investeerden The New York Times en Axel Springer drie miljoen euro in het bedrijf en recent is het online platform ook van start gegaan op de Duitse markt. Waarom is het eigenlijk zo’n groot succes? Blankesteijn: “Het lost een best wel groot probleem op.” Welk probleem? Het feit dat mensen in de huidige samenleving, waar alles online gebeurt en er een gigantisch aanbod aan informatie is, door de bomen het bos niet meer zien. Er is simpelweg te veel. En áls je dan iets wil lezen, zit je vast aan een duur abonnement waar je vervolgens niet meer vanaf komt. Veel te omslachtig allemaal. Door aan de hand van persoonlijke interesses artikelen los aan te bieden, speelt Blendle slim in op de wensen van het publiek.  Blankesteijn: “Wij lossen dat probleem op. En dan denken mensen ‘hè, dat is fijn’.”

Van een moeizame start naar wereldverovering

Wordt Blendle ook in Duitsland een succes? Blankesteijn: “Bijna alle grote uitgevers doen al mee. Nu moeten we 80 miljoen Duitsers gaan vertellen dat Blendle er is, en ja, dat is moeilijk. Maar we hebben er alle vertrouwen in.”
Maar het is niet altijd rozengeur en maneschijn geweest. Het oorspronkelijke idee van Blankesteijn, My Magazine, waarmee de gebruiker zijn eigen tijdschrift kon samenstellen, vond geen gehoor in uitgeversland. Pas toen Alexander Klöpping betrokken raakte en in 2013 bij De Wereld Draait Door aan tafel zat met Peter Vandermeersch (hoofdredacteur van NRC Handelsblad) en Philippe Remarque (hoofdredacteur van De Volkskrant) ging het balletje echt rollen. Blankesteijn: “Het heeft allemaal wel aan een zijden draadje gehangen.”

Tips voor ondernemers

En toen het eenmaal ging lopen, staken hele andere problemen de kop op. Zo vertelt Blankesteijn dat het nog niet zo eenvoudig was om, toen de uitgevers eenmaal mee deden, ook daadwerkelijk harde afspraken met ze te maken. “Wij moesten met uitgevers tot een contract komen waarin we ons allemaal konden vinden. Daarin moesten we natuurlijk een goed evenwicht zien te vinden. Het heeft geen zin om allerlei dingen van uitgevers te eisen die ze toch niet gaan doen, maar je moet ook niet over je heen laten lopen en allerlei dingen niet afspreken die wel belangrijk zijn.”
Zo ook binnen je eigen bedrijf.  Als ik Marten Blankesteijn vraag of hij, uit eigen ervaring, nog tips heeft voor jonge start-ups, antwoordt hij: “Alleen al afspraken maken over wat er gebeurt als één iemand minder doet dan de rest, is super belangrijk. Aan het begin, in je enthousiasme, vergeet je gewoon daar iets over op papier te zetten en dan krijg je dus ruzie. Zelfs als je het met hele goeie vrienden doet, moet je goede afspraken op papier zetten. Ik heb wel geleerd dat dat erg belangrijk is. Dat heb ik in het begin niet gedaan. Daar hebben we heel erg last van gehad.” 

(De Blendlepagina van mijn collega Bas. Deze artikelen las hij als laatst - hij is blijkbaar toe aan vakantie en kan weer met een gerust hart roomboter eten...)
Nu zijn al deze problemen achter de rug. Blendle is een succes in Nederland, van start gegaan in Duitsland en op weg naar de Verengde Staten. Wat mogen we in de toekomst allemaal nog van Blendle verwachten?!
Blankesteijn: “We blijven heel veel proberen. We zijn nu bijvoorbeeld aan het experimenteren met een betaalknopje op websites van uitgevers. Je hoeft dan niet meer naar Blendle om een stuk te vinden, maar je kunt dan bijvoorbeeld ook op de Vrij Nederland-site zelf een stuk lezen. Wij zorgen er dan voor dat je heel simpel met één klik kunt betalen. Ik zou het het leukst vinden als bij alle kwaliteitsjournalistiek op internet een Blendleknop staat waarmee je dat stuk kunt kopen. Ook als je geen abonnee wil worden. Dat het niet uitmaakt naar welke site van krant of tijdschrift je gaat, maar dat je overal ziet: ‘Word nu abonnee om dit stuk te lezen’ of ‘Klik één keer hier en dan kun je ook alleen dit stuk lezen.’ Wij zijn dan die laatste optie, dat lijkt me heel vet.”

Barteld Nanninga

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.