Legalloyd Blog - De modelovereenkomst: is de paniek bij zzp’ers terecht?

De modelovereenkomst: is de paniek bij zzp’ers terecht?

Vorige week plaatsten we al een artikel over het verdwijnen van de VAR. Sindsdien gebeurt er alweer van alles op dit gebied: de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) is nu echt een feit, er worden fouten ontdekt in die modelovereenkomsten; Den Haag zit niet stil!

Zzp’ers maken zich grote zorgen over de komst van de modelovereenkomsten. De VAR was lekker makkelijk: een aanvraag bij de Belastingdienst invullen en opdrachtnemers stonden voor de zelfstandige in de rij. Geen loonheffingen, geen sociale premies, lekker goedkoop. Was je, kritisch beschouwd, tóch in loondienst? Boeiend: de Belastingdienst handhaafde nauwelijks.

Zzp’ers zien de bui al hangen: door het aannemen van de Wet DBA wordt namelijk alles anders… Of valt dat wel mee?


Haken

De aanvraag van de VAR was ‘lekker simpel’: zzp’ers vroegen een VAR aan en hun opdrachtgever was compleet gevrijwaard van allerlei verschillende, lastige belastingen. Factuur betalen en klaar was opdrachtgever Kees. Maar Kees krijgt een veel belangrijkere rol in het nieuwe model. Zijn krabbel komt onder het contract te staan, dus hij wordt medeverantwoordelijk. Hij kan niet meer leunen op het document dat zijn opdrachtnemer ooit aan ‘m gegeven heeft. En daar wordt Kees bang van. En daarom krabt Kees zich wel even achter zijn oren voordat hij iemand inhuurt.

Ogen

De contracten die op de website van de Belastingdienst staan zijn óf heel algemeen, óf heel erg toegesneden op een bepaalde situatie. Maar een modelcontract aanbieden via internet is niet ideaal. Een algemeen contract is vaak niet geschikt. Wij kunnen het weten; we zitten erop. Daarnaast zitten er nog twee grote problemen aan de contracten van de Belastingdienst:

  • Het kan grote, nare gevolgen hebben om van de contracten af te wijken. Maar welke aanpassingen kun je ‘ongestraft’ maken, en welke niet? Niemand die het weet, behalve de Belastingdienst… Dit betekent dat je pas zeker weet of je contract zzproof is als je ‘m ingestuurd hebt naar de Belastingdienst zelf..
  • Het probleem wordt nog groter als er zelfs juridische fouten in de contracten blijken te staan. In tegenstelling tot hoe het bij ons geregeld is, sluit de Belastingdienst elke aansprakelijkheid uit, voor de schade die je lijdt door hun contracten te gebruiken: “De Belastingdienst en VNO-NCW / MKB Nederland zijn niet aansprakelijk voor gevolgen van welke aard dan ook, van het gebruik van het model”…

 

Misvattingen

Hoewel de paniek ergens begrijpelijk is, is er ook een belangrijke misvatting. Zowel de VAR als de modelovereenkomsten zijn bedoeld als hulpstuk wanneer zzp’ers en opdrachtgevers twijfelen aan de hoedanigheid van de zzp’er: moet een opdrachtgever eigenlijk loonheffing inhouden, of niet?

In veel gevallen is er geen twijfel over de zelfstandigheid van zzp’ers. Dan hoef je niets te doen. Zo’n modelovereenkomst is namelijk geen verplichting. Maar als je twijfelt, kun je je eigen overeenkomsten opsturen naar de Belastingdienst. Zij zullen je dan zekerheid geven. Als je je strikt aan de overeenkomst houdt, natuurlijk…

Bij Legalloyd zijn we in elk geval heel benieuwd naar het vervolg van dit epische verhaal... Zeker weten dat je overeenkomst goed is? Download dan hier je freelance overeenkomst!

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.