Legalloyd Blog - Regelgeving internationale webshop: 5 inzichten

Regelgeving internationale webshop: 5 inzichten

Gefeliciteerd! Je hebt een succesvolle webshop in Nederland. En nu ben je klaar voor een uitbreiding naar het buitenland. Dat is goed nieuws. Je hebt al ervaren dat je als Nederlandse webshophouder aan veel regels gebonden bent. Consumenten kunnen hun producten naar je terugsturen, je moet voorzichtig omgaan met persoonsgegevens van klanten en je cookiebanner moet de juiste informatie verschaffen. En ondertussen moet je niet vergeten op de juiste wijze je algemene voorwaarden beschikbaar te maken, je bedrijfsgegevens op de website te communiceren en je afspraken over fulfilment goed op te schrijven.

 

Dat was Nederland. En nu dus naar het buitenland. Welke regels gelden daar? Daar is helaas geen simpel antwoord op te geven. Want het hangt helemaal af van de lokale regels in het land waar je naartoe gaat verschepen. Dit artikel geeft een paar gedachten over de allerbelangrijkste eerste juridische vragen die je jezelf bij internationalisering moet stellen. Voor de volledigheid melden we wel: check het ook bij een lokale specialist.

 

 

1. Aansprakelijkheid

 

Je bent in Nederland aansprakelijk voor schade die door jouw producten ontstaat. Die aansprakelijkheid kan je – tot op zekere hoogte – uitsluiten. Als het goed is, heb je dat ook gedaan. Het is ook raadzaam om in het buitenland je aansprakelijkheid te beperken. In de Europese lidstaten is het aansprakelijkheidsregime vergelijkbaar met het Nederlandse. Maar als je (bijvoorbeeld) met de Verenigde Staten zaken wilt doen, moet je rekening houden met grotere aansprakelijkheidrisico's. Daar kun je je aansprakelijkheid niet op dezelfde wijze beperken. De claimcultuur in de Verenigde Staten is ook anders dan die in Nederland – je hebt sneller een rechtszaak aan je broek. Ook andere landen (zoals: China) hebben voor aansprakelijkheid een zeer specifieke regelgeving. Het is raadzaam om je op dit punt altijd eerst te laten adviseren door een lokale specialist.

 

2. Fullfilment en consumenten

 

Consumenten die online aankopen doen, zijn in Nederland goed beschermd. Webshops moeten veel informatie over hun producten verschaffen. En consumenten kunnen zonder opgaaf van redenen producten retourneren. De meeste Europese landen hebben vergelijkbare beschermingsregels voor hun consumenten (dat komt omdat de Nederlandse regels zijn afgeleid van een Europese richtlijn; andere lidstaten hebben diezelfde richtlijn geïmplementeerd). Als je met een ander Europees land zaken gaat doen, kun je ervoor kiezen om in principe vergelijkbare rechten en waarborgen te geven aan je Europese klanten als aan je Nederlandse klanten.

 

3. Privacy

 

Je bent je er misschien al van bewust dat privacy een hot topic is. In Nederland zijn onlangs de straffen voor overtredingen verscherpt (zoals: hogere boetes en een meldplicht voor datalekken). De Europese wetgever is ook bezig met nieuwe (verscherpte) wetgeving. De regels in Nederland gelden wereldwijd al als bijna de strengste. Dus wat dat betreft ben je al behoorlijk wat gewend. Je zou kunnen verdedigen dat als je al aan de Nederlandse regels voldoet, je ook zult voldoen aan de (over het algemeen: minder strenge) regels in het buitenland. Maar als je met Duitsland zaken wilt gaan doen en je wilt daarvoor veel persoonsgegevens van klanten verzamelen, dan is het goed om te weten dat Duitsland de strengste privacy regels van Europa heeft. Als je de Duitse markt op wilt moet je een tandje bijzetten.

 

4. Lokale spelers en inbreuken

 

Je bent in Nederland misschien al een bekende speler. Je handelsnaam, je logo, je woordmerk: de markt is ermee bekend. Dat is wellicht anders in het land waar je nu naar toe wilt. Misschien heeft een lokale speler daar al wat markt veroverd, en misschien is die lokale speler niet blij met jouw komst. Je kunt daarom maar beter een screening doen op de concurrentie en daarbij vaststellen of jouw intellectuele eigendomsrechten ook in het buitenland stand zullen houden. De officiële (en openbare) merkenregisters zijn vaak een goed startpunt voor zo’n onderzoek.

 

5. Btw en fiscale regels

 

Je btw-aangiftes zijn nog overzichtelijk als je enkel binnen Nederland opereert. Maar zodra je internationaal zaken gaat doen, dan gaan verschillende btw-regels gelden. In het begin geldt dat je geen btw hoeft af te dragen, zolang de omvang van de omzet nog klein is. Maar als je eenmaal nadere drempelbedragen gaat overschrijden, dan zul je wél btw moeten afdragen. En dat moet dan in het land waarin de omzet gemaakt is. Om het lekker ingewikkeld te houden: de hoogte van de drempelbedragen verschilt per land. Verkoop je fietsen naar Duitsland? Dan is het drempelbedrag €100.000. Maar als je producten verkoopt aan Ierse klanten, dan is dat drempelbedrag bijvoorbeeld €35.000.

 

Tot slot

 

Ondernemers zijn niet blij met de vele regels. En het is een feit: met internationaal zakendoen worden de regels complexer. De grote lijnen moet je als ondernemer zelf in de gaten hebben. Voor de details kun je contact zoeken met specialisten. Legalloyd heeft ervaring met internationalisering en staat je graag te woord.

 

Dit artikel is een bijdrage van Legalloyd-oprichter Philip de Roos in de online gids: 'Internationale webshop beginnen?'. In deze gids delen acht e-commerce experts ervaringen, praktische tips en veel voorkomende valkuilen. Lees hier alle artikelen uit de gids.

 

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.