{{messages[0][0]}}

Wat kun je vorderen bij inbreuk op jouw auteursrecht?Als jij een auteursrecht hebt mogen anderen jouw werk niet zonder toestemming openbaar maken of verveelvoudigen. Gebeurt dat toch, dan is er sprake van een inbreuk. Het is belangrijk om te weten wat voor schadevergoeding je in zo'n geval kunt vorderen. Dan moet je natuurlijk wel eerst zeker weten dat je een auteursrecht hebt én dat er inbreuk is gemaakt. Wij leggen hier voor je uit wanneer en welke schadevergoeding je kunt vorderen. 

Stap 1: Heb je een auteursrecht?

Je denkt bij een auteursrecht misschien gelijk aan geschreven teksten, maar het recht kan op zoveel meer rusten. Denk bijvoorbeeld aan het design van websites, foto’s of de vormgeving van producten. Je kunt alleen het auteursrecht krijgen op werken die origineel, creatief en niet-banaal zijn. Grote kans dus dat je als onderneming een aantal auteursrechten bezit! Je wilt natuurlijk niet dat iemand anders met jouw werk, ontwerp of foto’s aan de haal gaat. Maar wat is eigenlijk een inbreuk?

Stap 2: Is er inbreuk gemaakt?

Er is sprake van een inbreuk als iemand zonder jouw toestemming jouw werk openbaar maakt of verveelvoudigt. Uiteraard kan jouw werk anderen inspireren, maar zij moeten dan wel zelf iets origineels maken. Het simpelweg kopiëren van foto’s of tekst, of slechts kleine wijzigingen aanbrengen, mag dus niet. Gebeurt dat toch, dan is er sprake van een inbreuk. Maar wat kun je dan eigenlijk aan vergoeding vorderen?

Stap 3: Schadevergoeding eisen

Als iemand inbreuk maakt op jouw auteursrecht, dan handelt hij onrechtmatig. En voor zulke handelingen kun je een schadevergoeding krijgen. De hamvraag is natuurlijk: hoeveel mag je vragen? Het uitgangspunt is dat je alleen die schade vergoed krijgt die je ook echt hebt geleden. Niet meer, niet minder. Maar… soms kun je toch meer vragen en krijgen. Hoe zit dat precies?

Om de hoogte van de vergoeding vast te stellen wordt gekeken naar de situatie waarin je zou zitten als er geen inbreuk was geweest. Je kunt daarom aanspraak maken op de inkomsten die je bent misgelopen. De inbreukmaker heeft namelijk geen toestemming aan jou gevraagd en dus heb je ook niet een licentievergoeding kunnen vragen. Dat is de winst die je bent misgelopen. Als je echter normaal gesproken nooit licenties verleent en dus geen idee hebt welke licentievergoeding je zou hebben gevraagd, dan kun je aanhaken bij de bedragen die in de branche gebruikelijk zijn.

Verleen je nu geen licenties, maar wil je dit wel graag gaan doen? Maak dan een licentieovereenkomst.

Is dat alles?

Goed, je kunt dus alsnog betaling van de licentievergoeding vorderen. Maar eerlijk is eerlijk, je wilt er natuurlijk zo veel mogelijk uithalen. Onder omstandigheden kan het schadebedrag verhoogd worden. Bijvoorbeeld als jij als gevolg van de inbreuk minder goed jouw werk kunt exploiteren. Wanneer het werk door een ander is verspreidt, is het namelijk minder exclusief geworden.

Daarbij kun je soms een vergoeding vorderen als jouw naam niet wordt vermeld. Een vermelding van je naam kan leiden tot contact met nieuwe klanten. Ontbreekt deze vermelding, dan weten potentiële klanten je niet te vinden en dat levert schade op. Daarbij schendt het jouw persoonlijkheidsrechten, oftewel de eer die jou als maker toekomt.

Er zijn geen strikte regels voor het verhogen van een schadevergoeding. Rechters gaan hier verschillend mee om. Het is dus niet gezegd dat je elke vordering ook gaat krijgen, maar: niet geschoten is altijd mis.

Proceskosten

Om een schadevergoeding te vorderen moet je procederen, en procederen kost (vaak veel) geld. Op deze kosten zit je natuurlijk niet te wachten. Fijn dus om te weten dat je ook de volledige proceskosten kunt verhalen op de partij die de inbreuk maakt. Boontje komt om zijn loontje, zullen we maar zeggen.

Samengevat

Kort gezegd kun je dus op de volgende gronden vergoeding vragen bij de inbreukmaker:

  • Inkomsten die je bent misgelopen
  • Vermindering van de exclusiviteit en exploitatiemogelijkheden
  • Ontbreken van een naamsvermelding
  • Redelijke proceskosten

Let wel op: je moet niet alleen zeggen welke schade je hebt geleden, maar je moet dit ook goed kunnen onderbouwen. Zorg dus dat je je bewijzen op orde hebt, zoals een overzicht van je reguliere tarieven. Anders kun je een hoop geld mislopen.

Heb je nog vragen of wil je hulp bij het opstellen van een licentieovereenkomst? Je kunt altijd contact met ons opnemen.

MEER BERICHTEN