Legalloyd Blog - Nieuwsbrieven en e-mailmarketing: let op het spamverbod!

Nieuwsbrieven en e-mailmarketing: let op het spamverbod!

Gebruikers en klanten laten allerlei gegevens achter als zij zich aanmelden op een website. Denk aan hun naam, adres en contactgegevens. Vooral die laatste categorie is vanuit marketing oogpunt handig. Zo weet je meteen naar welk emailadres je de online nieuwsbrief en aanbiedingen kunt sturen! Helaas, zo makkelijk gaat dat niet. Er gelden strenge regels voor het sturen van zulke berichten. Wij leggen je uit hoe het werkt.

Spamverbod

Het is verboden om ongevraagd direct marketing naar mensen te versturen, want dit zorgt voor overlast. Dit “spamverbod” geldt voor bijna alle berichten. Dus ook voor nieuwsbrieven en e-mailberichten met reclame.

Maar soms mag je zulke berichten wél versturen, namelijk:

 1. Als je hiervoor toestemming hebt gekregen van de ontvangers;
 2. Als de ontvangers duidelijk kunnen zien dat jij de afzender van de berichten bent;
 3. Als de ontvangers zich makkelijk weer kunnen afmelden voor de berichten.

Moet je dan echt aan iedereen aan wie je zo’n bericht wilt versturen toestemming vragen? Nee, er is een belangrijke uitzondering voor klanten op dit spamverbod.

 

Belangrijk onderscheid: klant of gebruiker?

De termen gebruiker en klant worden nog wel eens door elkaar gebruikt, maar ze verschillen toch echt van elkaar. Voor het versturen van commerciële berichten online is dit onderscheid erg belangrijk. Iemand is pas klant, als je hem of haar een product of dienst hebt verkocht. Alleen een account aanmaken of jouw dienst onbetaald gebruiken geldt dus niet!

Aan klanten mag je ongevraagd commerciële berichten sturen. Niet onbeperkt natuurlijk. Het moeten berichten zijn over diensten of producten, die te maken hebben met de dienst of het product die de klant eerder bij jou heeft verkocht.

Een voorbeeld: Als iemand een smartphone bij jou heeft gekocht, mag je best reclame voor telefoonhoesjes en opladers versturen. Reclame voor iets totaal anders, zoals een koelkast, mag dan weer niet. Het gaat erom dat de klant op grond van zijn aankoop de reclame logischerwijs kan verwachten te krijgen van jou. Anders is het alsnog spam en dus verboden. Geen klant? Dan mag je de berichten sowieso niet ongevraagd versturen. Toestemming vragen dus!


Toestemming: een checklist

De toestemming moet wel “uitdrukkelijk” zijn. Dit betekent dat de ontvanger weet waarvoor hij toestemming geeft, en dit ook echt zelf doet. Om er zeker van te zijn dat je geldige toestemming hebt gekregen, loop je de volgende checklist af:
 

 1. Heeft de ontvanger genoeg informatie?
  De ontvanger moet natuurlijk wel weten waar hij precies toestemming voor geeft. Als er contactgegevens ingevuld worden, dan moet je duidelijk erbij zetten waar die gegevens voor gebruikt gaan worden. Bijvoorbeeld voor het versturen van nieuwsbrieven, reclame en aanbiedingen.
   
 2. Is de toestemming “uitdrukkelijk” gegeven?
  “Uitdrukkelijk” betekent dat de ontvanger echt bewust toestemming moet geven. De beste manier om dit te bereiken is een opt-in: een hokje dat de ontvanger zélf aanvinkt. Doe dit voor alles wat je wilt versturen apart, dus een hokje voor nieuwsbrieven en een hokje voor reclame.
  Let op: je mag het hokje niet vooraf aanvinken (opt-out), dan geldt de toestemming niet meer! Je mag de toestemming ook niet verwerken in de algemene voorwaarden of een privacy statement.
   
 3. Kunnen ontvangers zich makkelijk weer afmelden?
  Ontvangers moeten zich altijd kunnen bedenken. Het moet dus duidelijk zijn hoe zij zich weer kunnen afmelden. Zet dit ook in alle berichten die je stuurt. Maak het afmelden simpel, snel en gratis.


Bewijs het maar!

Zorg dat je ergens bijhoudt van welke ontvangers je bovenstaande toestemming hebt gekregen en wie zich juist hebben afgemeld. Zo heb je bij twijfel altijd bewijs. Staan er nu mensen op de lijst van wie je de toestemming niet kunt bewijzen? Vraag het dan gewoon opnieuw.


Boetes

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt overtredingen van het spamverbod in de gaten. Je kunt bij overtreding eerst een waarschuwing krijgen, maar er worden ook flinke boetes uitgedeeld. De bedragen kunnen oplopen tot wel €900.000! Soms geven ze eerst een waarschuwing, maar hier kun je niet zomaar van uit gaan. Opletten dus!


Vragen?

Twijfel je of jij nieuwsbrieven en e-mailmarketing berichten mag versturen of heb je andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

 

MEER BERICHTEN

Disclaimer email

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.