Legalloyd Blog - De transitievergoeding op de schop?!

De transitievergoeding op de schop?!

Op het NOS-journaal gisteren: “De Hoge Raad heeft de deur naar een hogere vergoeding dan de transitievergoeding opengezet”.

Wat is nou het precieze verhaal? Is dit nieuws? Op de website van de NOS staat te lezen: “Door een uitspraak van de Hoge Raad hebben ontslagen werknemers kans op een hogere ontslagvergoeding dan nu in de wet staat.”

WOO! Dat is toch superheftig?

Ja, maar ook weer niet. Om maar met de deur in huis te vallen: de NOS heeft het maar gedeeltelijk bij het juiste eind. De uitspraak van de Hoge Raad bevestigt alleen iets wat al in de wet stond en heeft nu uitleg gegeven over dat stukje wet.

Verandert de transitievergoeding?

Nee, de transitievergoeding blijft wat hij is. Ook de manier waarop de transitievergoeding berekend wordt blijft gelijk.

Maar er zijn meer ontslagvergoedingen in het arbeidsrecht. Naast de transitievergoeding is ook de billijke vergoeding. Billijk kun je vertalen naar ‘afhankelijk van alle omstandigheden van het geval’ (wat zelf ook een pareltje is uit de juridische lingo).

 

Wat betekent dit voor mij?

De billijke vergoeding kan bovenop de transitievergoeding komen. Kort gezegd gaat de rechter bij het verzoek om een billijke vergoeding de volgende dingen checken:

  • Heeft de werkgever een beetje normaal gedaan?
  • Heeft de werknemer een beetje normaal gedaan?
  • Hoe ziet het leven van de werknemer eruit?
  • Hoeveel gaat het inkomen van de werknemer achteruit? (Hierbij mag ook gekeken worden naar de transitievergoeding; als deze al genoeg dekt wordt dat meegenomen.)

Maar: afhankelijk van de situatie kunnen nog meer zaken onder ‘de omstandigheden van het geval’ vallen, dus dit is nog niet alles.

 

Conclusie: er was altijd al de mogelijkheid om een vergoeding te moeten betalen bovenop de transitievergoeding, maar de Hoge Raad heeft dit nu nog eens benadrukt en verder uitgelegd.

 

Is dit niet helemaal duidelijk? Vragen mag altijd!

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.