{{messages[0][0]}}

Heeft mijn werknemer recht op WW bij een vaststellingsovereenkomst?



Ontslagprocedures zijn duur, vervelend, moeilijk en onzeker. Het is dan ook begrijpelijk dat veel gekeken wordt naar een andere procedure van ‘ontslag’, namelijk de ‘beëindiging met wederzijds goedvinden’. Een procedure zonder rechter en vooral veel minder regels. Het belangrijkste is dat er een vaststellingsovereenkomst opgesteld wordt. “Maar,” vraagt de werknemer vaak aan de werkgever voordat hij zijn krabbel zet, “heb ik dan nog wel recht op WW?”

Uitkering bij vaststellingsovereenkomst

First things first: je kunt als werkgever nooit garanderen dat de werknemer daadwerkelijk een WW-uitkering krijgt. Het UWV gaat over de aanvraag en de werknemer moet aan veel regels voldoen. Maar aan de andere kant hoeft het niet aan de vaststellingsovereenkomst te liggen, als je alles goed aanpakt. Dus waar moet je als werkgever op letten, om de kans op WW voor je werknemer te vergroten?

1. Leg het initiatief bij jezelf

Eén van de vereisten die het UWV stelt aan de werknemer is dat hij niet de ‘schuld’ mag hebben van het feit dat de arbeidsovereenkomst beëindigd is. Ooit was de situatie zelfs zo dat een werknemer pas recht had op WW wanneer hij officieel bezwaar gemaakt had tegen zijn ontslag.

Tegenwoordig gaat het niet meer zó ver; een werknemer mag met de beëindiging instemmen. Maar: hij mag niet zelf het initiatief nemen. Daarom wordt meestal in vaststellingsovereenkomsten opgenomen dat de werkgever besloten heeft om een punt achter de arbeidsrelatie te zetten.

2. Houd rekening met de opzegtermijn

Ook als je beëindigt met wederzijds goedvinden, vindt het UWV dat partijen zich aan de opzegtermijn moeten houden. Dat betekent dat het UWV pas begint met uitkeren nadat de opzegtermijn verlopen zou zijn!

Genoeg gelezen?

Stel nu je vaststellingsovereenkomst op!

3. Tijdelijk contract? Opzegbeding!

Iedereen noemt een contract voor onbepaalde tijd een ‘vast contract’, maar dit is eigenlijk een misverstand. Een tijdelijk contract, een contract voor bepaalde tijd, is veel 'vaster' omdat het tussentijds niet opgezegd kan worden!

… tenzij partijen anders afspreken. Voor het UWV is dit belangrijk: als er geen opzegmogelijkheid in het tijdelijke contract is afgesproken, moet de werkgever tot het einde van het contract doorbetalen.

Als je deze checklist af kunt vinken, heb je er als werkgever alles aan gedaan om je werknemer zijn weg naar een WW-uitkering te helpen. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op.

MEER BERICHTEN