Legalloyd Blog - Wet DBA in 2017

Wet DBA in 2017

Toen de Wet DBA door de Eerste Kamer gedrukt werd, moest het mastermind achter de wet, staatssecretaris Wiebes, beloven dat er een soort "overgangsperiode" kwam voor zzp'ers. Dus dat deed hij. Er zou pas vanaf 2017 gehandhaafd worden. En dat is het nu. 2017. Dat betekent: de hoogste tijd om eens te kijken hoe het er nu voor staat.

"Jullie hebben allemaal onvoldoende!"

Je kon je freelance overeenkomst naar de Belastingdienst sturen en die zou 'm dan keuren, weet je nog? Dus dat deed een groot gedeelte van ondernemend Nederland. Resultaat? De overeenkomsten werden massaal afgekeurd. Opdrachtgevers waren dan ook 'bang' om nieuwe opdrachtnemers in te huren (dankzij de nieuwe wet) en dit schaadde de zzp'er van nu.

 

Gevolg

Hoewel 'DBArchitect' Wiebes het lang geprobeerd heeft, kon hij die grote partijen niet blijven negeren. De klachten bleven binnenstromen, dus er moest iets veranderen. En dit werd: de wet verder uitstellen. Er is aangekondigd dat er voorlopig veel energie gestoken gaat worden in het voorlichten van zzp'ers en ondernemers. Daarnaast mag de Belastingdienst pas gaan handhaven vanaf 2018. Tenzij partijen het wel heel bont maken.


Dus als je één van die miljoen zzp'ers bent: don't worry, for now. Twijfel je toch nog een beetje? Stel dan zelf je 'dichtgetimmerde' freelanceovereenkomst op!

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.