Legalloyd Blog - Van eenmanszaak naar BV: waarom en wanneer loont het?

Van eenmanszaak naar BV: waarom en wanneer loont het?

Veruit de meeste ondernemers starten als ZZP’er met een eenmanszaak. Begrijpelijk, want de eenmanszaak biedt veel voordelen voor starters. Zo is een eenmanszaak flexibel en heel snel en eenvoudig op te richten. Je brengt één bezoek aan de Kamer van Koophandel (KvK) en loopt als ZZP’er met een onderneming de deur uit. En zeker niet onbelangrijk: een eenmanszaak is fiscaal erg voordelig voor beginnende ondernemers, die vaak nog lage winsten behalen. Alle reden dus om te starten met een eenmanszaak. Maar als je succes hebt en je weet er een groeiend en winstgevend bedrijf van te maken, verandert dit de zaak. Want met je bedrijf groeit ook je ondernemersrisico en je belastingdruk. Een succesvolle starter komt daardoor nagenoeg altijd op het punt waarop het aantrekkelijk wordt om van een eenmanszaak over te stappen naar een BV. En het loont enorm om als starter goed in de gaten te houden wanneer je bedrijf dit punt bereikt. Maar waarom loont zo’n omzetting? En belangrijker: waar ligt dan dat omslagpunt?

Van eenmanszaak naar BV: waarom eigenlijk?

Aansprakelijkheid

De belangrijkste reden om een groeiende eenmanszaak om te zetten in een BV is het verschil in aansprakelijkheid. Als eigenaar van een eenmanszaak ben je voor 100% persoonlijk aansprakelijk voor de eventuele schulden van je bedrijf. Dat wil zeggen dat schuldeisers van je bedrijf zich ook kunnen verhalen op jouw privé vermogen. Gaat je eenmanszaak failliet, dan moet je persoonlijk opdraaien voor de schulden.

Heb je een jong bedrijf waar nog weinig geld in omgaat, dan is dit risico te overzien. Maar hoe groter je bedrijf, hoe meer geld erin omgaat en hoe groter de financiële gevolgen zijn als het mis gaat. Je kan bijvoorbeeld gedwongen worden je huis te verkopen en zelfs in de schuldsanering terecht komen. En hier komt het grote voordeel van de BV om de hoek kijken. Een BV heeft namelijk zogenaamde rechtspersoonlijkheid. Hierdoor ben je als eigenaar/bestuurder in principe helemaal niet aansprakelijk voor de schulden van je BV. Als je het als bestuurder niet al te bont maakt (denk aan frauderen, verzuimen de jaarstukken in te dienen en extreem onverantwoorde risico’s nemen), dan kun je nooit meer verliezen dan wat je in je BV hebt geïnvesteerd. Gaat je BV failliet? Dan is je huis in ieder geval veilig.


 

De financiën

Een tweede belangrijke reden om een succesvolle eenmanszaak om te zetten in een BV is het feit dat het bij hogere winsten fiscaal voordeliger is. Hoe zit dat precies?

De eenmanszaak

  • Als eigenaar van een eenmanszaak betaal je over je gehele winst inkomstenbelasting. Het schijvenstelsel start met een relatief laag tarief, maar heeft met 52% een vrij hoog maximumtarief.
  • Daartegenover staat dat een ZZP’er met een eenmanszaak toegang heeft tot fiscale voordeelregelingen, zoals de zelfstandigenaftrek (€7.280), de startersaftrek (€2.123) en de MKB-winstvrijstelling (14%).

Het schijvenstelsel van de inkomstenbelasting en de voordeelregelingen zorgen ervoor dat de eenmanszaak fiscaal voordelig is voor startende ondernemingen met lage winsten.

De BV

  • Een BV betaalt over de winst vennootschapsbelasting (20% voor winst tot €200.000 en 25% daarboven).
  • Over de winst die de BV vervolgens uitkeert aan de aandeelhouder moet nog eens 25% procent inkomstenbelasting worden betaald.

Het tarief dat de BV betaalt over uitgekeerde winst is dus een stuk lager dan het maximale tarief bij de eenmanszaak. Bovendien kun je er bij een BV voor kiezen een deel van je winst in je bedrijf te laten zitten. Over dat deel betaal je dus geen inkomstenbelasting. Dit is een groot voordeel met het oog op de liquiditeit van je onderneming.

Let echter wel op! Als je van eenmanszaak overstapt naar BV word je zeer waarschijnlijk directeur-grootaandeelhouder (dga) van de BV. Dan ben je als dga een werknemer van je BV en ben je wettelijk verplicht jezelf een minimaal loon van €44.000 uit te keren, voordat je überhaupt dividend mag uitkeren (aan jezelf). Over dat loon betaal je gewoon inkomstenbelasting.


 

Wat leer ik hiervan?

Het klinkt allemaal misschien wat ingewikkeld, maar waar het op neer komt is dat de belastingtarieven bij een BV in veel gevallen lager zijn dan bij een eenmanszaak. Bij hogere winsten is een BV met zijn lagere tarieven aantrekkelijker dan een eenmanszaak met zijn aftrekposten.

Extra kosten BV

Een BV heeft dus een lagere belastingdruk dan een eenmanszaak, maar ook net wat hogere kosten. Dit komt met name door de publicatieplicht. Een BV moet jaarstukken opstellen en indienen bij de KvK. Dit gaat gepaard met accountantskosten en kost je jaarlijks zo’n €750 euro meer. Ook zitten er oprichtingskosten aan een BV. Maar sinds 2012 valt dit allemaal reuze mee. Je stelt een oprichtingsakte op en gaat daarmee langs een notaris. Voor €350 ben je klaar. Ook managementovereenkomsten en aandeelhoudersovereenkomsten zijn tegenwoordig niet de kosten en in veel gevallen standaard werk.

En verder

In de schaduw van de twee hierboven beschreven redenen kunnen ook andere factoren een rol spelen. Zo kan het imago van je bedrijf gebaat zijn bij een omzetting in een BV. De BV heeft een wat professionelere uitstraling, terwijl de eenmanszaak het idee wekt een klein, informeel bedrijf te zijn. Groeiende bedrijven willen vaak van dit imago af.

Een ander voordeel van een BV is dat diens structuur het makkelijker maakt om investeerders aan te trekken. Met het oog op de persoonlijke aansprakelijkheid zal een investeerder niet staan te springen om in een eenmanszaak te investeren. Zijn investering maakt hem persoonlijk aansprakelijk voor alle eventuele schulden van je bedrijf! Bij een BV is dit niet zo en kun je gemakkelijk aandelen verkopen aan een investeerder.

Waar ligt dan het omslagpunt tussen eenmanszaak en BV?

De grote vraagt blijft: wanneer moet ik mijn eenmanszaak dan omzetten in een BV? Financiële experts zijn het op dit punt niet altijd met elkaar eens, maar over het algemeen ligt het omslagpunt bij een winst van rond de €100.000. Voor ondernemingen die een lagere winst behalen is de eenmanszaak fiscaal voordeliger. Wie hogere winsten behaalt, is doorgaans een stuk beter af met een BV. Het lagere belastingtarief bij de BV ‘wint’ dan van de aftrekposten van de eenmanszaak en de trapsgewijs stijgende inkomstenbelasting. Let wel op: richt je onderneming zich op een risicovolle markt? Dan is het met het oog op de aansprakelijkheid verstandiger om al bij lagere winsten over te stappen.

Let er ook op dat je omzet en winst wel enige stabiliteit moeten hebben als je overstapt op een BV. Gaan de zaken minder goed en daalt de winst, dan is dat voor de eenmanszaak vrij makkelijk op te vangen. De aftrekposten en het schijvenstelsel zorgen ervoor dat de belastingdruk mee daalt met de winst. Een BV kent een vlak belastingtarief en kan zo de klap minder goed opvangen.

Kun je één van de volgende vragen positief beantwoorden?

  • Behaalt je eenmanszaak een stabiele winst van (grofweg) meer dan €100.000?
  • Boek je lagere winsten, maar begeef je je met je eenmanszaak op een risicovolle markt?
  • Heeft je onderneming meer ‘body’ nodig voor investeerders?

Zet je eenmanszaak dan zo snel mogelijk om in een BV. Zo voorkom je dat je te veel centen afstaat aan de Belastingdienst of dat je na een faillissement in de kou zit. Niet fijn, zo vlak voor de winter.

Past een BV bij mij?

Twijfel je nog steeds? Neem dan contact met ons op.

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.