Legalloyd Blog - Hoe er een eind komt aan de VAR-verklaring

Hoe er een eind komt aan de VAR-verklaring


Het was lang een doorn in het oog van de politiek: de VAR(-verklaring). Nu lijkt daar dan een eind aan te komen. Wat gaat er veranderen?

Wat was de VAR ook alweer?

Werk je als zzp’er of huur je wel eens zzp’ers in, dan bestaat er een grote kans dat je te maken hebt gehad met de Verklaring ArbeidsRelatie. De VAR geeft namelijk duidelijkheid of de opdrachtgever loonheffing en sociale premies moet betalen. Wat de VAR niet doet, en wel moest doen, is voorkomen dat zzp’ers eigenlijk als werknemers aan de slag gaan: schijnzelfstandigen.Schijnzelfstandigheid: een goede schijnbeweging om de Belastingdienst in de luren te leggen?

Wat is er dan mis met de VAR?

Steeds vaker gebeurt het dat zzp'ers het werk doen van 'gewone' werknemers. Soms onder druk van hun opdrachtgevers. Dit kost de overheid belastinggeld: zzp'ers hebben starters- en zelfstandigenaftrek en opdrachtgevers hoeven geen loonheffingen in te houden. Vindt de Belastingdienst dat de opdrachtgever toch eigenlijk een werkgever is? Dan kan de 'opdrachtgever' niet alsnog belast worden, dankzij de VAR van de zzp'er. Maar de zzp'er moest zijn aftrekposten weer inleveren. Met terugwerkende kracht.

Hier moest wat aan veranderen.

Wat komt er in de plaats?

In plaats van de VAR, publiceert de Belastingdienst modelovereenkomsten op hun website. Als je deze overeenkomsten gebruikt en jullie manier van werken is zoals in de overeenkomst staat omschreven, dan hoeven er geen loonheffingen te worden betaald en is de zzp'er geen schijnzelfstandige. En omdat onder de overeenkomst een krabbeltje staat van de opdrachtgever en de opdrachtnemer, kan de Belastingdienst nu beide partijen aanpakken als blijkt dat er wel sprake is van een werkgever-werknemersrelatie. En de Belastingdienst zegt dat nu echt te gaan doen. Je kunt ook je eigen overeenkomsten voorleggen aan de Belastingdienst. De Belastingdienst zal jouw situatie dan beoordelen, zodat je zekerheid hebt.Deze mevrouw kunnen ze bij de Belastingdienst nu goed gebruiken...

Wacht, wat? Gaat de Belastingdienst al onze contracten nakijken?

Ja, daar lijkt het wel op. En met de paar overeenkomsten die nu online staan, zal dat waarschijnlijk ook wel nodig zijn. Zeker als je de zzp’er niet wil verplichten zijn eigen bedrijfskleding aan te schaffen en tijdens de opdracht te dragen (ja, dat staat echt in één van de modelovereenkomsten), is het waarschijnlijk verstandig je eigen contract na te laten kijken. Maar als Legalloyd-fan hoef jij je daar natuurlijk niet druk over te maken! (Hierover horen jullie later meer).


Legalloyd zorgt ervoor dat zzp'ers klaar zijn voor de klap die je wist dat zou komen

Wanneer verdwijnt de VAR?

De VAR verdwijnt vanaf 1 mei 2016. Opdrachtgevers en zzp’ers krijgen wel de tijd om te wennen aan de nieuwe regeling: de Belastingdienst zal niet handhaven tot 2017.

Inmiddels bieden wij een freelance overeenkomst aan die aan alle nieuwe regels voldoet. Heb jij vragen over de VAR en alle wijzigingen? Neem dan contact met ons op!

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.