Legalloyd Blog - 5 voor- en nadelen van een BV

5 voor- en nadelen van een BV

Ben je een zelfstandig ondernemer en wil je een BV oprichten? Twijfel je nog of een BV wel zo voordelig is? Hieronder zetten wij vijf voor- en nadelen op een rij!
 

Voordelen

 1. Beperkte aansprakelijkheid
  Het grootste voordeel van een BV is dat je als bestuurder in principe niet aansprakelijk bent voor schade en schulden van de BV. Bij een eenmanszaak ben je daar altijd volledig aansprakelijk voor, zelfs in je privévermogen!
   
 2. Aandelen zijn makkelijk overdraagbaar
  Aandelen in een BV zijn makkelijk overdraagbaar. Daarmee draag je alle schulden en bezittingen in één keer over. Bij een eenmanszaak is dat veel complexer.
   
 3. Medeoprichters
  Je kunt zelf bestuurder, aandeelhouder en oprichter zijn van een BV, maar dit kunnen ook verschillende personen zijn. Zo kan je de taken verdelen en hoef je niet al het werk zelf te doen. Best wel handig!
   
 4. Personeel
  De BV kan personeel in dienst nemen. Als je BV succesvol is en steeds groter wordt kan personeel een verademing zijn!
   
 5. Lager belastingtarief
  Als je meer omzet gaat draaien in een BV zal je een lager belastingtarief betalen (de vennootschapsbelasting). Vanaf ongeveer €80.000,- nettowinst per jaar is de BV belastingtechnisch aantrekkelijker dan een eenmanszaak. Ook kan je gebruik maken van bepaalde aftrekposten, zoals de investeringsaftrek of de innovatiebox (innovatief onderzoek stimuleren).
   

Overtuigd? Richt nu een BV op.

 

 

Nadelen

 

 1. Geen (starters)aftrekposten
  Met een BV kan je geen gebruik maken van de huidige fiscale voordelen, zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Onder €80.000,- nettowinst per jaar zijn de aftrekposten fiscaal voordeliger dan het belastingtarief voor de BV.
   
 2. Oprichtingskosten
  Als je een BV opricht heb je een notaris nodig. Deze kosten kunnen dan oplopen tot zo'n €1000,-. Maar, goed nieuws, bij ons is een BV oprichten veel goedkoper!
   
 3. Meer administratie
  Als je een BV hebt moet je een aangifte vennootschapsbelasting indienen en elk jaar een jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel. 
   
 4. Minimaal DGA-salaris
  De Directeur-Grootaandeelhouder van een BV moet minimaal €44.000,- verdienen per jaar. Maar daar komt verandering in. Vanaf 2017 mag je als Directeur-Grootaandeelhouder de eerste 3 jaar het wettelijk minimumloon verdienen in plaats van het gebruikelijke loon van €44.000. Er blijft zo meer vermogen over om te investeren in je onderneming.
   
 5. Overdracht
  Aandelen in een BV zijn gemakkelijk over te dragen, maar je moet hiervoor wel altijd langs een notaris. Het overdragen kost dus tijd en geld. 

 

Vragen over dit blog? Neem dan contact met ons op!

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.