Legalloyd Blog - 5 (fiscale) voordelen van de converteerbare lening

5 (fiscale) voordelen van de converteerbare lening

Converteerbare leningen zijn simpel, goedkoop en snel op te zetten. Zowel de ondernemer als de investeerder hebben er voordeel bij. Een ultieme boost voor start-ups dus.

 
 

 

Vaak wordt bij investeren meteen gedacht aan het uitgeven van nieuwe aandelen. Maar dat is meestal niet gemakkelijk. Zeker niet voor beginnende bedrijven. Je moet op dat moment namelijk een waardering maken van de onderneming. En wat is een start-up waard die nog geen steady cashflow heeft?

 

Bovendien moet je voor het uitgeven van aandelen naar de notaris, en dat kost tijd en geld.

 

Maar uiteindelijk krijgt de investeerder wel aandelen, toch?

Juist, op het moment dat hij zijn lening omzet (converteert) in aandelen. Wanneer dit kan of mag hangt af van de triggers die je afspreekt. Vaak wordt in ieder geval afgesproken dat er bij een volgende investeringsronde verplicht geconverteerd moet worden.

 

Voordelen voor de investeerder:

  • Je hebt een gegarandeerd rendement (de rente op de lening);
  • Je hebt een hogere rang ten opzichte van de aandeelhouders bij faillissement.

Voordelen voor de ondernemer:

  • Goedkoop en snel te organiseren;
  • Geen waardering nodig;
  • Je hoeft geen aandelen weg te geven in een te vroeg stadium.

Fiscale aandachtspunten:

De investeerder moet goed bedenken of hij investeert vanuit een onderneming (BV) of als privé persoon (eenmanszaak, VOF, of helemaal privé) Het omslagpunt ligt bij 5% van de aandelen. Als hij verwacht meer dan 5% van de aandelen te krijgen dan is een BV beter (vanwege de zogenaamde deelnemingsvrijstelling). Is het minder van 5% dan is privé vaak beter.

 

Bijkomend voordeel voor het investeren vanuit een BV is dat de investeerder bij faillissement (onder voorwaarden) zijn verlies op de (converteerbare) lening fiscaal kan aftrekken.

Dit blog is geschreven met hulp van onze partner Tax at Work.

 

Ook een converteerbare lening afsluiten met je investeerder? Of ga je zelf geld uitlenen via zo'n 'convertible note'? Stel dan hier je overeenkomst voor de converteerbare lening op.

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.