{{messages[0][0]}}

Wat is een merk? En waarom moet ik het beschermen?Als (startend) ondernemer heb je waarschijnlijk al veel tijd en energie gestoken in het opbouwen van je brand. Veel ondernemers schrijven alleen hun handelsnaam in bij de Kamer van Koophandel. Maar daarmee bescherm je niet je merk!

Wat is een merk?

Een merk is een teken dat de producten en diensten van een onderneming onderscheidt van die van andere ondernemingen. Zo’n teken kan van alles zijn. Enkele voorbeelden:

  • (Bedrijfs)naam
  • Logo
  • Vorm van een product of verpakking
  • Tekeningen
  • Kenmerkende kleurencombinaties

Voor één product kun je vaak meerdere merken registreren. Zie hieronder een voorbeeld van één product met wel vier (mogelijke) merken.

Vereisten voor een merk

Niet alles kan als merk ingezet worden. Er gelden voorwaarden om een teken als merk in te mogen schrijven, namelijk:

1) Het teken moet voldoende onderscheidend vermogen hebben voor de producten of diensten waarvoor het wordt ingeschreven.
Het publiek, bijvoorbeeld jouw klanten, moet wel kunnen herkennen dat het merk bij jouw onderneming hoort. Zo zal Apple voor appels geen onderscheidend woordmerk zijn, maar voor elektronica is het dat juist wel.

2) Het teken moet duidelijk en precies worden omschreven.
Dit zorgt ervoor dat het voor anderen duidelijk is wát je precies al merk hebt ingeschreven. In eerdere regelgeving was het nog verplicht dat een teken ‘voor grafische voorstelling vatbaar’ was, maar dit is afgeschaft. Het is nu dus ook mogelijk om bijvoorbeeld een klank of geur in te schrijven als merk, zolang het maar duidelijk en precies genoeg wordt omschreven (dit komt bijna nooit voor).

Voldoe je aan deze vereisten, dan kan het een goed idee zijn om je merk te beschermen.

 

De zes belangrijkste voordelen van merkbescherming 

 

1) Een merk geeft je een veel ruimere bescherming dan alleen een handelsnaam.
Waar je met een handelsnaam alleen in je directe omgeving beschermd bent, ben je met een geregistreerd merk in de hele Benelux, Europa of zelfs daarbuiten beschermd.

2) Een merk geeft meer bescherming dan alleen een handelsnaam.
Met het handelsnaamrecht kunt je alleen voorkomen dat iemand een gelijkende handelsnaam voert. Met een merk kun je echter allerlei soorten gebruik van een gelijkend teken tegengaan, zoals bijvoorbeeld het gebruik van het merk door anderen in Google AdWords.

3) Bij merkbescherming geldt "wie het eerst komt, wie het eerst maalt".
Daarom is het verstandig om nu alvast je merk te registreren, voordat iemand met een zelfde (soort) merk jou voor is.

4) Met een merk kunt je direct bescherming inroepen.
Bij een handelsnaam moet je bewijzen dat je de handelsnaam ook echt gebruikt.

5) Een merk voegt waarde toe aan een onderneming.
Je doet waarschijnlijk dagelijks investeringen (tijd en geld) in jouw bedrijf. Die wil je niet verloren zien gaan. Met een merk leg je die investeringen vast. Een merk is namelijk een recht waar je aanspraak op kunt maken, dat je kunt verkopen of in licentie kunt geven.

6) Een merk zorgt ervoor dat je herkent wordt.
Door goed werk te leveren in combinatie met het gebruik van een merk bouw je een reputatie op bij (potentiële) klanten. In het opbouwen van die reputatie zit geld en moeite. Je wilt natuurlijk niet dat anderen daarmee vandoor kunnen gaan en van jouw moeite kunnen profiteren.

 

Dus heb jij een kenmerkend teken bedacht dat je wilt beschermen? Lees dan het blog Hoe bescherm ik mijn merk

 

MEER BERICHTEN