Legalloyd Blog - Wat is een merk? En waarom moet ik het beschermen?

Wat is een merk? En waarom moet ik het beschermen?

Als (startend) ondernemer heb je waarschijnlijk veel tijd en energie gestoken in het opbouwen van je merk, je brand. Veel ondernemers schrijven echter alleen hun handelsnaam in bij de Kamer van Koophandel. Maar let op: daarmee bescherm je niet je merk.

Wat is een merk?

Een merk is een teken dat de producten en diensten van een onderneming onderscheidt van die van andere ondernemingen (Artikel 2.1 BVIE).  Het begrip "teken" dient ruim te worden uitgelegd. Voorbeelden van een teken die je als merk kunt inschrijven zijn:

  • Cijfers
  • Logo's
  • Vorm van een product of verpakking
  • Tekeningen
  • Kenmerkende kleurencombinaties
  • Klanken

Voor één product kun je vaak meerdere merken registreren. 

Vereisten voor een merk

Niet alles kan als merk worden geregistreerd. Er gelden voorwaarden om een teken als merk in te mogen schrijven, namelijk:

1) Het teken moet voldoende onderscheidend vermogen hebben voor de producten of diensten waarvoor het wordt ingeschreven.
Het publiek, bijvoorbeeld jouw klanten, moet wel kunnen herkennen dat het merk bij jouw onderneming hoort. Zo zal het merk "Apple" geen onderscheidend woordmerk zijn voor appels, maar voor elektronica is het dat juist wel. Kortom, het teken moet geschikt zijn om de herkomst van de waar of dienst te onderscheiden.

2) Het teken moet voldoende duidelijk en precies worden omschreven.
Op deze manier is het voor anderen duidelijk wát je precies als merk hebt ingeschreven. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld een klank of geur in te schrijven als merk, zolang het maar voldoende duidelijk en precies wordt omschreven. 

De zes belangrijkste voordelen van merkbescherming 

1) Een merk geeft een veel ruimere bescherming dan het inschrijven van een handelsnaam.
Waar je met een handelsnaam alleen in je directe omgeving beschermd bent (in het geografische gebied waarin de onderneming de handelsnaam drijft/actief is), kun je met een geregistreerd merk in de gehele Benelux, Europa of zelfs daarbuiten beschermd zijn.

2) Een merk geeft meer bescherming dan alleen de inschrijving van een handelsnaam.
Het handelsnaamrecht geeft alleen bescherming aan de naam waaronder het bedrijf wordt gevoerd. Dit betekent dat producten of diensten die onder een andere naam worden aangeboden, niet (indirect) worden beschermd door het handelsnaamrecht. Via het merkenrecht kun je bescherming krijgen voor de handelsnaam, door deze als dienstmerk te registreren, maar ook voor alle andere namen (alle tekens) die voor waren of diensten worden gebruikt. Voor één bepaald soort teken kan bescherming worden verkregen binnen 45 verschillende klassen van waren en diensten. Daarbij kan een merk worden ingeschreven voor diverse waren en/of diensten. 

3) Bij merkbescherming geldt "wie het eerst komt, wie het eerst maalt".
Daarom is het verstandig om zo snel mogelijk je merk te registreren, voordat iemand met een zelfde (soort) merk jou voor is.

4) Met een merk kun je direct bescherming inroepen.
Bij een handelsnaam moet je echter bewijzen dat je de handelsnaam ook echt gebruikt. Je krijgt pas bescherming via het handelsnaamrecht door het gebruik van een naam voor een onderneming. 

5) Een merk voegt waarde toe aan een onderneming.
Als ondernemer steek je dagelijks tijd en geld in je bedrijf. Dat wil je niet verloren zien gaan. Met een merk leg je die investeringen vast. Een merk is namelijk een recht waar je aanspraak op kunt maken, dat je kunt verkopen of in licentie kunt geven.

6) Een merk zorgt ervoor dat je herkend wordt.
Door goed werk te leveren in combinatie met het gebruik van een merk bouw je een reputatie op bij (potentiële) klanten. Je wilt niet dat anderen daarmee vandoor kunnen gaan en hiervan kunnen profiteren.

Heb je een teken dat je wilt beschermen? Lees dan mijn blog Hoe bescherm ik mijn merk

 

Alle regels voor ondernemers weten?

Schrijf je in en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.